10 steg mot ett mer hälsosamt midjemått

Här är tio enkla knep som håller midjemåttet på en hälsosam nivå.

1) Gör små förändringar. Välj vanor som du klarar av att hålla, för att på sikt minska midjemåttet eller risken att lägga på dig mer trivselhull. Varje minskad centimeter bukfett är ett framsteg.

2) Var realistisk. Det är orimligt att avstå från allt du gillar. Tänk: “Vad är möjligt för mig att hålla i mer än en vecka?” Att byta ut fikabrödet på jobbet mot en frukt kan spara 200 kcal per dag. Eller är promenader mer din grej?

3) Lägg till istället för att ta bort. När vi äter för lite faller vi lättare för frestelser. Om du börjar dagen med kaffe och en knäckemacka med lite mager ost, och fortsätter med en grönsallad till lunch, är risken stor att du kraschar på eftermiddagen och mumsar i dig choklad och kakor. Lägg istället till ett kokt skivat ägg på smörgåsen, det mättar bättre. Se till att få ett mättande protein på din lunchsallad osv.

4) Tänk att förändringar får ta tid. Du behöver inte ersätta pasta och köttbullar med råkost och kokt fisk. Börja istället med att lägga till något till makaronerna, som rivna morötter och någon kokt grönsak. Öka sedan på den mängden och minska på det andra på tallriken.

5) Blanda inte dieter. Om du försöker minska midjemåttet med någon särskild diet så läs på om den, och håll dig till “reglerna”. Dieter fungerar bara om du följer dem.

6) Rör på dig mer i vardagen. Bryt stillasittandet ofta om du har ett kontorsjobb, res på dig, hämta lite vatten, stå upp och jobba om det går. Det är bra för ämnesomsättningen.

7) Promenera mera. Två promenader á 20 minuter om dagen gör stor skillnad, eller åtminstone en halvtimme dagligen.

8) Styrketräna gärna. Det bygger muskler, som i sin tur ökar ämnesomsättningen och bränner mer fett – även i vila.

9) Välj bort. Livsmedel som saknar näringsämnen, som vitt socker, och sådant som innehåller väldigt mycket av det, som saft, godis, läsk.

10) Välj fleromättade fetter, som finns i olivolja, rapsolja, fet fisk, avokado, nötter. Det kan minska dålig fettinlagring, exempelvis i levern, och på så vis minska risken för att utveckla diabetes.

Källa: Caroline Mellberg, läkare och forskare.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top