”Jag planerar mitt år utifrån träningen”

En klassiker om året är Carina Hammarstrands recept på långsiktig hälsa. Som sjukgymnast vet hon att hon mår bättre både fysiskt och mentalt av att träna.

Carina Hammarstrand

Ålder: 52 år.
Gör: Sjukgymnast.
Bor: Ängelholm.
Familj: Man, Ernst 58 år.
Tränar: Gör en klassiker.

Carina Hammarstrand gjorde sin första klassiker 1991, och sedan 1999 är hon med varje år.
– För mig är det en livsmission, och ett sätt att leva och hålla mig frisk, förklarar Carina. Jag förstod också i början att andra gjorde klassikern oftare än bara en gång – och på den vägen fortsatte även jag.
En klassiker kan se olika ut. Tjejklassikern, som Carina har gjort 17 gånger, består av ett skidlopp om 30 km, Tjejvättern 100 km, Vansbro tjejsim eller kortsim på 1 km och slutligen Lidingö Tjejlopp på 10 km. Att träna mellan de olika loppen är en självklarhet, och där finns den högintensiva träningen med som ett viktigt inslag.
– Det blir någon typ av högpulsträning varje vecka i den gren som är nästa på tur. Är det skidor nästa lopp så blir det kanske stavgång eller rullskidor i lång, brant backe. Är det cykel så blir det backträning på till exempel Hallandsåsen. Med simningen kan det bli korta intervaller med hög puls.

Hennes favorit är cykling, men att variera sin träning är en bra strategi för helhetshälsa – och hon slipper överbelastning. Under en vecka hamnar träningsmängden på mellan fem till sju timmar. Men hennes driv handlar inte bara om prestationen, utan också om gemenskapen med andra deltagare och upplevelserna av allt kring loppen.
– Det finns ett ställe på Vätternrundan, där det luktar ramslök, och det kan jag se fram emot under loppet. Det är en upplevelse att vara med – både dofter och det som händer runtomkring. Jag springer till exempel inte med hörlurar, utan jag vill ta in intrycken. Givetvis finns det också tillfällen där det är jobbigt eller att man har ont, men det är ok. Nu har jag ont i ett knä, och då får jag anpassa och gå vissa sträckor – jag vet ju att jag kommer ta mig runt!

I juni är det dags för Vätternrundan igen, där hon ska cykla både 10 och 15 mil. Och så simningen i Vansbro i juli. För tio år sedan mötte hon sin man, och idag gör de alla loppen tillsammans. De planerar sitt år utifrån de olika träningshändelserna. Hennes yrkesliv som sjukgymnast påverkas positivt av träningserfarenheterna. Hon är ett levande exempel på att den mentala biten påverkas, med ork och energi och dessutom har hon kunskap kring träningen som hon gärna delar med sig av. Träningen har blivit en del av livskvaliteten.
– Jag mår mentalt och fysiskt dåligt av att inte träna. Om det går mer än tre dygn utan träning får jag ont och blir stel.

 

Av: Emilia Arvidsson

 

Läs också:

Experten: “Högintensiv träning ger omedelbar effekt” >>

Susanne Dalsätt: “Jag hade kondition som en 80-åring” >>

Camilla Stenlund: “Jag är stark – nu kan jag bära möbler själv” >>

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top