• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • ”Nya behandlingsmetoder gör framtiden ljus”

  Överläkaren Toomas Talme berättar här om framtidens behandlingsmöjligheter.

  Psoriasis är en sjukdom som kan vara svår att leva med – men framtiden ser ljus ut för de flesta, menar Toomas Talme, docent och överläkare på hudkliniken vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.
  – Under de senaste tio åren har vi fått nya, effektiva läke-medel – framför allt för behandling av svår psoriasis. Många är väldigt nöjda och tycker att de har fått ett nytt liv. Det är få som inte svarar på den behandling vi kan erbjuda i dag, säger han.
  Hur behandlas psoriasis?
  – Det beror på svårighetsgrad och utbredning. Vid lindriga till måttliga besvär börjar man ofta med salvor, krämer eller lösningar som innehåller kortison och/eller D-vitaminliknande ämnen. Är utslagen utbredda eller om insmörjningarna inte hjälper kan man, om patienten inte har en ljuskänslig form av psoriasis, lägga till ljusbehandling med UVB.
  – Om inte heller detta hjälper kan man lägga till invärtes behandling, alltså läkemedel i form av tabletter, injektioner eller dropp som kan lindra hud- och ledbesvären, säger Toomas Talme.   
  Kan man själv påverka sin sjukdom?
  – Mycket talar för att rökning, alkohol och övervikt förvärrar besvären. Även stress, men det är inte alltid så lätt att påverka. Att sköta om sin hälsa är positivt även för psoriasis.
  Kommer psoriasis att kunna botas i framtiden?
  – Hoppet är självklart att bota, men det är inget som är nära förestående. Då finns det större möjlighet att lindra besvären. Snart kommer ytterligare flera nya, effektiva läkemedel, främst för invärtes behandling. Det ger oss
  möjlighet att skräddarsy behandlingen för patienten.

   

  Av Maria Fröjdh

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!