• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Professorns 12 råd för att minska risken för demens

  Här är Miia Kivipeltos, professor i klinisk geriatrisk epidemiologi, 12 bästa råd för att minska risken att drabbas av demensjukdomar.

  1. Ha koll på blodtryck och blodfetter

  Högt blodtryck och höga blodfetter i mede-åldern medför en ökad risk att drabbas. Viktigt att redan i 30–40-årsåldern ha koll på sina värden.

  2. Ha koll på vikten

  Försök hålla en normalvikt.

  3. Rör på dig!

  Fysisk aktivitet är positivt för hjärnan. Motion minst tre gånger i veckan, och 30 minuter varje gång, gör att man har 50 procent mindre risk att drabbas av demens, och 60-70 procent mindre risk att drabbas av alzheimer.

  4. Drick tre till fem koppar kaffe varje dag.

  Kaffe är en stark antioxidant med mycket magnesium. Även te kan vara skyddande
  mot alzheimer.

  5. Ät nyttigt

  Den som äter en hälsosam kost bestående av bland annat omättade fetter, fisk, grön-
  saker, bär och frukt löper betydligt lägre risk att drabbas av demens. Ät mat som inne-håller vitaminer, särskilt viktig är B12.

  6. Gympa hjärnan

  Precis som en muskel behöver hjärnan träning. Spela schack, hoppa på en kvällskurs, lös sudoku – att hålla hjärnan aktiv stärker dess kapacitet.

  7. Lev ett mentalt och socialt aktivt liv

  Trevliga aktiviteter som aktiverar kroppen och hjärnan skyddar mot demens. Och gör det gärna tillsammans med andra. Dans är ett bra exempel – det är fysiskt, mentalt, socialt och roligt.

  8. Stressa ner

  Det här är vårt nyaste forskningsområde. Vi ser en tydlig koppling mellan stress och
  insjuknande i demens senare i livet. Men stress är komplext – vi är olika känsliga. Den som känner att den har kontroll över sin situation och att det den gör är meningsfullt är inte lika sårbar.

  9. Sov gott

  Dålig nattsömn är en effekt av stress. Sömnen är viktig för hjärnan, och sömnstörningar är kopplat till alzheimer. Mycket hänger ihop med stress. När vi stressar så äter vi sämre, tränar mindre och sover inte som vi borde.

  10. Var uppmärksam på depression

  Ta tag i depressioner i tid. Depressioner ökar risken för demens senare i livet.

  11. Fimpa

  All forskning visar att rökning är farligt. Rökningen försämrar hjärt- och kärlfunktion som är väldigt viktig för hjärnan.

  12. Drick med måtta

  Det finns studier som visar att ett glas vin om dagen har en skyddande effekt mot alzheimer, men en stor alkoholkonsumtion har motsatt effekt. Men jag är försiktig med att rekommendera alkohol.

   

  Läs mer om demens här >>

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!