Professorns 12 råd för att minska risken för demens

Här är Miia Kivipeltos, professor i klinisk geriatrisk epidemiologi, 12 bästa råd för att minska risken att drabbas av demensjukdomar.

1. Ha koll på blodtryck och blodfetter

Högt blodtryck och höga blodfetter i mede-åldern medför en ökad risk att drabbas. Viktigt att redan i 30–40-årsåldern ha koll på sina värden.

2. Ha koll på vikten

Försök hålla en normalvikt.

3. Rör på dig!

Fysisk aktivitet är positivt för hjärnan. Motion minst tre gånger i veckan, och 30 minuter varje gång, gör att man har 50 procent mindre risk att drabbas av demens, och 60-70 procent mindre risk att drabbas av alzheimer.

4. Drick tre till fem koppar kaffe varje dag.

Kaffe är en stark antioxidant med mycket magnesium. Även te kan vara skyddande
mot alzheimer.

5. Ät nyttigt

Den som äter en hälsosam kost bestående av bland annat omättade fetter, fisk, grön-
saker, bär och frukt löper betydligt lägre risk att drabbas av demens. Ät mat som inne-håller vitaminer, särskilt viktig är B12.

6. Gympa hjärnan

Precis som en muskel behöver hjärnan träning. Spela schack, hoppa på en kvällskurs, lös sudoku – att hålla hjärnan aktiv stärker dess kapacitet.

7. Lev ett mentalt och socialt aktivt liv

Trevliga aktiviteter som aktiverar kroppen och hjärnan skyddar mot demens. Och gör det gärna tillsammans med andra. Dans är ett bra exempel – det är fysiskt, mentalt, socialt och roligt.

8. Stressa ner

Det här är vårt nyaste forskningsområde. Vi ser en tydlig koppling mellan stress och
insjuknande i demens senare i livet. Men stress är komplext – vi är olika känsliga. Den som känner att den har kontroll över sin situation och att det den gör är meningsfullt är inte lika sårbar.

9. Sov gott

Dålig nattsömn är en effekt av stress. Sömnen är viktig för hjärnan, och sömnstörningar är kopplat till alzheimer. Mycket hänger ihop med stress. När vi stressar så äter vi sämre, tränar mindre och sover inte som vi borde.

10. Var uppmärksam på depression

Ta tag i depressioner i tid. Depressioner ökar risken för demens senare i livet.

11. Fimpa

All forskning visar att rökning är farligt. Rökningen försämrar hjärt- och kärlfunktion som är väldigt viktig för hjärnan.

12. Drick med måtta

Det finns studier som visar att ett glas vin om dagen har en skyddande effekt mot alzheimer, men en stor alkoholkonsumtion har motsatt effekt. Men jag är försiktig med att rekommendera alkohol.

 

Läs mer om demens här >>

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top