• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • ”Frukt och grönsaker gav mig ett nytt liv”

  Hon hade prövar "allt" utan framgång. En metod från 1800-talet blev räddningen för Sissi.

  ”Frukt och grönsaker gav mig ett nytt liv”
  Foto: Privat

  En ren tillfällighet ledde före detta frisören Sissi Janatuinen rätt i kampen mot den svåra migrän hon haft i omkring 30 år.
  – Jag stod och jobbade med en kund och berättade om mina plågsamma migränanfall. Då visade det sig att även hon hade haft migrän, och blivit botad av en hundra år gammal metod.
  För Sissi, som kände sig tämligen under isen på grund av de täta och starka anfallen, blev detta ett nytt halmstrå att sträcka sig efter. Hon läste på om kuren, som går ut på att rena kroppen från grunden, framförallt genom kosten. Metoden skapades av den engelske läkaren Alexander Haig i slutet av 1800-talet.

  Hade tappat livslusten

  Sissi hade vid det laget testat "hela vårdpaketet" mot sin migrän. Hon har ätit mängder av olika mediciner. Pillren tog dock bara bort smärttopparna, inte själva migränen. Hon har även provat akupunktur, kiropraktik och massage, utan framgång.
  – Jag tappade till slut livslusten. Migränen har ju gjort att jag missat så mycket av livet, säger Sissi. Mina anfall höll ofta i sig i tre dagar då jag var helt utslagen och det var minst ett par gånger per månad. Dessutom blev det värre med åren.

  Bort med kött och kaffe

  Alexander Haigs metod handlar om att äta ren och oprocessad mat, som råa grönsaker och frukt. Kött, fisk och ägg utesluts liksom exempelvis kaffe, socker, salt och alkohol.
  Sissi Janatuinen gick "all in". Hon började med en 14 dagars fasta då hon endast åt frukt och drack färskpressade juicer och örtte. Sedan följde hon en strikt råkostdiet under ett år.
  – Det är dock ingen lätt väg att följa, jag hade fruktansvärda migränattacker det första halvåret och var nära att ge upp många gånger. Men det tar tid att rena sig, det gäller att förstå hur förgiftade våra kroppar är av vårt moderna leverne, säger hon.
  Sissi mår bra idag, men måste hela tiden tänka på sin livsstil.
  – I dag kan jag äta lite fisk, yoghurt och fullkornsbröd, men maten består till 75 procent av frukt och grönt.
  Enligt Haig har mängden urinsyra i kroppen stor betydelse för migränanfallen. Proteinerna i animaliska livsmedel, och alkohol, ökar halterna av urinsyra.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!