• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Doktorns tips: ”Det gäller att inte tappa motivationen”

  Tor Ansved, läkare, migränspecialist och chef på Neurology Clinic i Stockholm,  vilken migränbehandling är mest effektiv för de allra flesta?
  – Det handlar om olika kombinationer. Det finns ingen "one size fits all", utan man behöver hitta en individuell behandling för var och en.
  Vad råder du i första hand – mediciner eller livsstilsråd?
  – Det viktigaste är att informera, för det finns fortfarande stora kunskapsbrister, både bland dem som har migrän och inom primärvården. Det handlar om flera steg.
  Först ska patienten bli trygg i sin diagnos, sedan få hjälp att förstå vad det är i deras livsstil som utlöser migränen. Därefter kan man börja med ett träningsprogram hos exempelvis en sjukgymnast, det handlar ofta om att stabilisera nack- och skulderpartiet och att lära sig avslappningsövningar. Först därefter kan det vara dags att medicinera. Men den som får migrän för första gången bör uppsöka sin läkare på vårdcentralen för att få hjälp med akut smärtlindring.
  Vem är den typiska migränpatienten?
  – Man ska inte generalisera, men jag ser ofta att det är en kvinna med höga krav på sig själv, en så kallad typ-A-person. Då är det ofta som ett misslyckande att få ett migränanfall, man anklagar sig själv för att gjort något som man inte borde och som utlöste migränanfallet. Då är det viktigt man inte tappar motivationen till att fortsätta med sina livsstilsåtgärder.
  Finns det bra mediciner?
  – Absolut! För anfallsbehandling funkar triptaner fortfarande bra och i förbyggande syfte används bland annat betablockerare, epilepsimediciner och botox med framgång.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!