Fakta om diabetes
Diabetes är en kronisk sjukdom som innebär att sockerhalten i blodet är för hög. Den orsakas av brist på hormonet insulin eller av att insulinet inte ger full effekt. Nästan 400 000 personer i Sverige lider av någon form av diabetes. Största gruppen utgörs av diabetes typ 2, även kallad åldersdiabetes.
Sjukdomen kommer oftast smygande med vaga symtom som trötthet och törst, mörkertalet antas vara stort.
Källor: Boken “Diabetes – du kan själv påverka” av Kristina Andersson, vårdguiden.se, diabetes.se
1. Välj rena råvaror från sådant som lever och växer i naturen. Använd fisk, kött, kyckling, grönsaker och lite kolhydrater från råris, potatis, bulgur, quinoa, bönor, linser.
2. Ät lagom mängd kolhydrater, exempelvis 2 potatisar, 1 1/2 dl kokt råris/quinoa/bulgur eller 2 dl kokta bönor/linser.
3. Se upp för långa ingredienslistor om du köper industritillverkat. Bröd man bakar hemma innehåller enbart jäst, vatten, salt och mjöl – inte 20 olika komponenter.
4. Läs innehållsförteckningen. Undvik transfetter, härdat fett, smakförstärkare och tillsatser.
5. Välj naturliga fetter från sådant som växer i naturen, till exempel oliver, nötter, avokado, kokosfett och ren olja från oliver eller raps. Fett i maten mättar.
6. Välj bra kolhydrater, främst de som kommer från grönsaker, rotfrukter, frukt och bär.
7. En kolhydratkälla per måltid räcker. I andra länder äter man bröd till måltiden som enda kolhydrat, i Sverige äter vi både bröd och potatis.
8. Fundera över hur din måltid är sammansatt. Hur äter du exempelvis pasta, blir det en jätteportion med sås till? Ät hellre pasta som italienarna gör, som en liten mellanrätt.
9. Ät regelbundet så att du inte blir jättehungrig mellan måltiderna – det är lätt att göra dåliga val när man är hungrig.
10. Välj kranvatten i stället för läsk. Smaksätt med citron, gurka, färska örter, eller bär. Mineralvatten är också ett bra alternativ.
Källa: Kristina Andersson, näringsfysiolog
Av Mia Coull, foto: Jennie Pettersson och Bianca Brankon-Cox