• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Gunilla, 45: "Jag gick upp 40 kilo och var ständigt trött"

  Gunilla drabbades av Hypotyreos, vilket innebär att sköldkörteln producerar för lite hormon. På tre år gick hon upp 40 kilo i vikt samtidigt som hon var ständigt trött.

  Struma
  Gunilla Gustafsson hade för låg produktion. Hon var ständigt trött och gick upp 40 kilo.Foto: Magnus Jönsson

  Namn: Gunilla P Gustafsson
  Ålder: 45 år
  Bor:
  I Hagsätra, Stockholm
  Yrke: Diakon
  Familj:
  Man, fem barn och tre barnbarn.
  Diagnos: Hypotyreos

  – En morgon för fyra år sedan kom jag inte ur sängen, det gick bara inte. Benen vägrade att lyda mig, det kändes som om jag hade bly i ådrorna och jag fick hjälp av min man att ta mig till läkaren, berättar Gunilla Gustafsson.
  – Men jag tror inte att sjukdomen började då, utan flera år tidigare. Det var nämligen då jag började jag öka i vikt utan förklaring. På tre år gick jag upp 40 kilo samtidigt som jag var ständigt trött. Gunilla trodde att tröttheten och viktuppgången berodde på hennes nya liv med studier till socionom och diakon och därtill fem barn.
  – Jag lyssnade inte på min kropp. Att jag hade problem med sköldkörteln hade jag inte en tanke på, trots att jag har äldre släktingar som haft det.

  När hon avslutat sina studier fick hon jobb som diakon inom svenska kyrkan.
  – När jag tillslut kom till läkaren tog de en massa prov och det blev snart konstaterat att min sköldkörtel producerade för lite hormoner, jag hade en form som kallas hypotyreos. Men läkaren sa att värdena inte var tillräckligt låga för att behandla. Gunilla blev sjukskriven i fem veckor och ordinerad vila och promenader. Därefter började hon jobba igen, fortfarande ständigt trött.
  – Jag sov mycket och försökte banta. Men det resulterade i att jag blev än tröttare och gick upp några kilo till.

  Ett år senare återupprepades allt; Gunilla kom inte upp ur sängen en morgon. Hon hade hjärtklappning, yrsel, och tappade ord. Tillbaka till läkaren, återigen sjukskriven en månad och ordinerad vila och promenader, men ingen medicin. Det gick ännu ett år, tröttheten försvann inte.
  – En dag svullnade jag upp i ansiktet och benen, men denna gång kom jag till en ny läkare. Han sa att min hypotyreos visst gick att medicinera och jag fick Levaxin. En månad senare var hon tillbaka på jobbet och mådde bättre än på länge.

  Tills en dag för ett år sedan då marken på nytt började gunga. Hon fick hjärtklappning, yrsel, började prata obegripligt och fick svårt att andas.
  – Jag blev körd till akuten där man konstaterade att mina hormonvärden var för höga! Ingen kunde förklara varför det blivit så. Medicinen sänktes och jag blev på nytt sjukskriven. Nu är värdena tillbaka till de normala och medicindosseringen den rätta.
  – Jag sover fortfarande 10– 12 timmar per natt och är fortfarande sjukskriven, nu också för utmattningsdepression. Tröttheten av hypotyreos ledde till att jag också blev utbränd. I dag börjar jag återhämta mig och nu jag kan glädja mig åt att min dotter snart ska gifta sig.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!