• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Tema bröstcancer - Mat och regelbunden motion skyddar

  Håll dig normalviktig och drick max ett glas vin om dagen. Det är expertens råd mot bröstcancer.

  Läs även
  • Jag tog bort mitt friska bröst

  – Det enda som det finns riktigt starka bevis för är att man inte ska dricka mer än, motsvarande, ett glas vin om dagen och att man ska tänka på vikten.

  Ett BMI* över 25, speciellt efter menopausen, ökar risken för bröstcancer, säger Maria Lindberg, legitimerad dietist på Radiumhemmet vid Karolinska Sjukhuset.

  Hon rekommenderar kvinnor med ökad risk för bröstcancer att äta på ett sätt som de flesta mår bra av: regelbundet och efter tallriksmodellen. Kosten bör bestå av minst ett halvt kilo frukt och grönsaker om dagen.

  – Och då gärna lite grövre grönsaker, inte bara juicer, säger Maria Lindberg.
  * (vikt i kg/längd x längd i m)

  Träning minskar risken för bröstcancer och för redan drabbade kan motion vara livsavgörande.

  Kvinnor som håller på med mer krävande former av motion, som simning, motionsgymnastik och jogging, löper mindre risk att drabbas av bröstcancer.

  Men det bör vara minst fem timmars träning i veckan. Det visar en amerikansk studie, publicerad i Archives of Internal Medicine, som gjordes på drygt 100 000 kvinnor i Kalifornien.

  – Det visar på nytt att motionen inte bara är viktig för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar utan också skyddar mot bröstcancer.

  Kanske har vi hittills underskattat motionens betydelse när vi pratar om hur cancer kan förebyggas, säger professor Jonas Bergh, bröstcancerexpert på Radiumhemmet i Solna.

  För kvinnor som redan drabbats av cancer är motion också viktigt. Regelbunden träning kan minska risken för kvinnor att dö i sin bröstcancer med upp till 50 procent.

  En brittisk studie visade även att kvinnor som tränade lågintensivt tre pass i veckan hade en mer positiv inställning till livet rent generellt.

  Av: Kersti Byström

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!