Tjugo kvinnor i alla åldrar. Och en ensam man. Jag. Klart äldst i gruppen som samlas i Kulturamas stora träningshall i Hammarby Sjöstad i Stockholm.
Höstens första pass för nybörjarna i afrikansk dans ska snart börja och vi står lite vilsna och barfota i lysrörsljuset.
Jag har inga förkunskaper, det närmaste jag kommit den afrikanska dansen är genom Kerstin Thorvalls “Svart resa”, där hon söker den ultimata afrikanska dansupplevelsen.
In kommer kursledaren Daniel Scott och klappar i händerna för att göra sig hörd i sorlet och hälsa oss välkomna.
Daniel är musikern som för femton år sedan förälskade sig i de afrikanska rytmerna och dansen. Han har varit i Burkina Faso och i Ghana och gått på kurser hos de bästa dansarna.
Det finns ett otal varianter av afrikansk dans med olika steg och olika rörelser. Vi ska dansa den afrikanska dans som hör till den guineanska traditionen.
Nu rinner rytmiska trumtoner ur högtalarna och Daniel startar uppvärmningen. Nästan inga ord yttras, kroppsspråket gäller och jag gör mitt bästa för att få ordning på armar och ben och helst röra mig någotsånär i takt med musiken.
Huvudvrickningar, bålrullningar, simrörelser framåt och bakåt. Vartefter sprids en skön känsla i min kropp, det är lagom ansträngande för en 58-åring.
Så en vattenpaus inför allvaret. Nu ska vi lära riktiga danssteg. Och nu har vi levande musik, två trummisar med afrikanska trummor sätter fart på handflator och pinnar.
Trummorna heter djembe, och är timglasformade och klädda med getskinn.
Vi trampar oss fram över golvet med ordentliga fotisättningar och kraftiga armrörelser.
– Låt rörelsen komma inifrån. Hämta den ända från mitten av kroppen, ropar Daniel.
På något märkligt sätt förstår jag budskapet. Jag börjar slappna av, rör mig mjukare och får för mig att det ser riktigt bra ut. Tills jag tittar i spegeln – den avslöjar allt.
Steg för steg blir det lite mer avancerade mönster, det är lätt att trassla in sig, komma ur takt, men det är jag inte ensam om. Frågorna haglar: Hur gjorde du nu?
Ska man göra ett dubbelsteg? Ska höften tryckas framåt?
Pulsen är hög, svetten rinner. Sista kvarten går i avslappningens tecken med stretching och mjuka rörelser. Välbefinnandet sprider sig och så har en och en halv timme gått.
Vi pustar ut efteråt och en av mina meddansare, Anneli Jildenbäck, säger belåtet:
– Det känns som om axlarna sjunkit ner och halsen blivit längre! Jag vet att det inte är sant men känslan är skön.
Hennes svägerska Sonja Jildenbäck är också nöjd.
– Man blir så glad av dansen. Och så känns det så lyxigt med den levande musiken.
Det visar sig att de inte alls är nybörjare, men de tycker att det här tempot passar dem.
Jag reser hem med djemberytmerna kvar i huvudet. Och lite skönt öm i låren. Som efter ett tufft pass hos Friskis & Svettis men med exotisk krydda.
Här kan du prova själv
Stockholm är den afrikanska dansens stamort i Sverige. Där finns kurser i flera arrangörers regi. Enstaka kurser hålls också ute i landet. Sök hos bildningsförbunden, till exempel ABF, Studiefrämjandet och Folkuniversitetet. Leta också via Google! Flera sajter finns på www.djembe.se/link-swe.shtml
Lund
Djingis Djembe
homepage.mac.com/evasaether/djingisdjembe
Göteborg
Zindingasou
www.zindingasou.se
031-14 07 10
Stockholm
Dans Dojon
www.dansdojon.nu
08-24 61 61
Urkraft
www.urkraft.nu
08-673 33 32
Kulturama
www.kulturama.se
08-505 900 00
Darra
www.darra.se
070-437 13 76
Legba
www.legba.nu
070-878 72 86
Uppsala
Studio K
www.studiok.se
070-543 69 87
Kristina Mermod
www.mermod.com/~kristina/
Falun
Nätverket Liv och rörelse
welcome.to/livochrorelse
023-639 48 el 023-138 34
Sundsvall
Ibrahima Gaye
hem.bredband.net/ibou.gaye
060-12 29 91 el 073-826 60 66
Av: Rolf Olofsson