• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Bota synen när du sover med nattlinser

  Vill du slippa glasögon och linser? Nu kan du fixa synen medan du sover. Den nya nattlinsen gör jobbet.

  Det började med att hon fick svårt att se vad det stod på tavlan under föreläsningarna. Susanne Pettersson var 23 år och pluggade på universitetet när hon efter en hel del kisande insåg att det var dags att gå till optikern.

  – Det visade sig att jag började bli närsynt på mitt högeröga. Inte särskilt mycket, bara –1,5. Men eftersom mitt vänsteröga inte fungerar blev effekten av synförsämringen stor.

  Susannes vänstra öga är egentligen friskt men kopplingen mellan hennes öga och syncentrum i hjärnan fungerar inte som den ska vilket gör att synen blir ordentligt nedsatt.

  Susanne diskuterade linser med sin optiker när det stod klart att hon var närsynt, eftersom hon helst inte ville ha glasögon.
  – Jag ville ha linser, men tyvärr visade det sig att det inte var ett alternativ för mig eftersom jag har för torra ögon.

  Så det fick bli glasögon i alla fall, som Susanne använde sparsamt trots att hon behövde dem. Så när hon av sin optiker fick höra talas om nattlinser tvekade hon inte en sekund.

  Den vanligaste anledningen till närsynthet är att formen på ögat är lite utdragen och ljuset bryts innan det nått fram till näthinnan. En annan orsak kan vara att linsen eller hornhinnan är för starkt brytande.

  Nattlinser, eller ortokeratologi som behandlingsmetoden heter, innebär att en stabil (hård) lins , som har till uppgift att omforma hornhinnan, läggs på ögat.

  – Det där att linsen är hård upplevde jag som obekvämt, men man vänjer sig. Det kändes som att linsen skavde mot ögat.

  I början var det också väldigt många besök hos optikern för att få allt att stämma.

  Nattlinser kostar runt 5 000 kronor första året, är inte det lite dyrt?
  – Vad kostar inte ett par glasögon, eller engångslinser och ögondroppar och sånt per år. För mig väger fördelarna klart tyngre än allt annat, även priset. Jag slipper ju glasögon, säger Susanne Pettersson.

  Av: Charlotte Schröder

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!