• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Behåll semesterkänslan på jobbet

  Tillbaka till jobbet efter en skön semester? Så här gör du för att fortsätta vara stressfri under hösten.

  Utvilade, avspända och stressfria infinner vi oss på jobbet igen. Tempot i kroppen har minskat och det är svårt att jobba snabbt.

  Kollegerna, som kom tillbaka för en vecka sedan, har redan hittat tillbaka till de gamla takterna. De springer i korridoren, tar kaffet med sig till datorn och börjar redan prata om vad de ska göra nästa semester.

  Vi frågade stresscoachen Tommy Hermansson i Göteborg om varför det är så lätt att komma in i ekorrhjulet igen.

  Måste det vara så här?
  – Börja med att fråga dig själv vad det var som gjorde din semester så bra, säger Tommy.

  Semestern är också en verklighet och om vi lyckats varva ner och må bra under några sommarveckor har det förmodligen en enkel orsak, enligt Tommy Hermansson.

  – Du har lyckats vara här och nu. Det är det som är skillnaden.

  För i vår vardag, med långa arbetsdagar, dagishämtningar och snabbköpsköer, tänker vi alltför ofta på vad som ska klaras av senare, om några timmar, i morgon eller nästa vecka. Vi uppfylls av måste och borde.

  – Tar vi bort alla måste och borde klarar vi oss mycket bättre. Det finns inga måste, möjligen i ett fängelse, och definitivt inga borde – ett borde är ju bara luft, ingenting! säger Tommy Hermansson.

  Men våra arbetsgivare har väl krav på att vi ska prestera?
  – Javisst, och många upplever att det ställs högre krav i dag, men vi får inte mer gjort för det. Så här efter semestern kan vi börja träna oss på att säga nej lite oftare. Du kan ändå bara jobba med en sak, även om hjärnan är på sju andra ställen.

  Tommy Hermansson jämför med en dator där vi laddat ner för många program. Den blir trög och kan nästan inte jobba alls. Likadant fungerar vi. När vi är på semester och har rensat arbetsminnet tänker vi klarare och har lättare att fokusera på nuet. Det är en erfarenhet vi borde ta med oss tillbaka till jobbet.

  – Det handlar om att ta vara på sitt liv och då menar jag både kropp och själ. Vi är ju bra på att träna våra kroppar med styrketräning, core och allt vad det heter. Men det viktigaste är hur man har det härinne, säger Tommy Hermansson och pekar på huvudet.

  Att vara här och nu kräver medvetenhet och träning, precis som när vi går till gymet. Att träna mentalt med avslappnings-cd, att meditera och att lära sig nya tekniker genom böcker, är några sätt att börja den inre resan på. En resa som förhoppningsvis gör dig både harmonisk och effektiv på jobbet.

  – Om man gjorde på rätt sätt skulle man nog kunna jobba hela året utan semester, säger Tommy Hermansson.

  Av: Anna-Lena Bjarneberg

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!