Töntigt med stavgång? Prova Nordic Walking!

"Nordic Walking", en ny typ av stavgång, kommer på bred front. Men den kräver en bra stav. Vi ger dig bästa köpråden och tipsen för att komma igång.

Fakta Nordic Walking

Tekniken ”Nordic Walking” utarbetades i Finland. Den internationella organisationen ”Nordic Walking Association” bildades 1997.
I Sverige används konceptet av Korpen, men den effektiva tekniken lärs även ut av andra, t.ex. Stavgångsakademin, Friluftsfrämjandet och Friskis & Svettis

Töntigt med stavgång? Prova Nordic Walking!
Så här går du ”Nordic Walking”
Illustration: Tove Siri Antonsson

Det är roligt att gå stavgång på det aktiva och krävande sätt som kallas ”Nordic Walking”. Staven förs aldrig framför kroppen, utan trycks diagonalt ner i marken och släpps bakåt. Det gör att gången inte hackas upp, som i traditionell stavgång. I stället får man en skjuts framåt.

– Jag hade fördomar om stavgång innan jag började, säger Lars Thell, 50. Men det är bra träning.

Han blev ordinerad promenader efter en meniskoperation och nu deltar han i en av Korpens ”Nordic Walking”-grupper.
Valet fattades av rationella skäl. Lars Thell har alltid varit träningsintresserad och energiförbrukningen i ”Nordic Walking” är 40 procent högre än vid promenader.

För den kvinna av medelvikt som hellre räknar kalorier gör man av med 400 per timme, jämfört med 280 kalorier per timme vid vanlig promenad.

Fler skäl att träna med stavar

• Träningen är skonsam mot lederna. Du belastar inte knäna, utan avlastar dem i stället.
• Det tillkommer ett styrkemoment i gången. Du arbetar aktivt med överkroppen, eftersom du skjuter ifrån med stavarna.
• Det är trevligt. Träningen är pulsbaserad och du ska gå i en behaglig takt som gör att du kan prata med kompisen bredvid. Det betyder 65–85 procent av maxpuls, beroende på träning-ens inriktning. Ledaren i gruppen sätter takten med hjälp av en pulsmätare.

– I ”Nordic Walking” är staven ett träningsredskap för att få maximalt utbyte av att gå.
Det säger friskvårdskonsulent Kristina Björnsson på Korpen i Stockholm, som själv tränar med stavar i terräng. Gärna i backar för att höja intensiteten.

5 steg till rätt stavar

1. Räkna ut rätt längd på staven innan du går till affären.
Multiplicera din längd med talet 0,68, till exempel 1,70 x 0,68 = 1,16. Avrunda neråt till närmaste stavlängd, de finns med 5 centimeters mellanrum. Det betyder att du ska sikta in dig på en stav som är 1,15 m.

Välj hellre en något kortare stav än tvärtom. Risken är annars att du hissar upp axlarna till öronen och spänner dig.
Vill du inte räkna? När du står i butiken med staven i din hand ska vinkeln i din armbågsled vara 90 grader. Tänk slalomstav, inte längdåkningsstav.

2. Det är viktigt att handtaget är skönt. Stick in handen och testa. Remmen du fäster runt din handled ska ha kardborrelås. Den är ett stöd för handleden och en förutsättning för att du ska kunna gå med rätt teknik. I ”Nordic
Walking” släpper du staven bakom dig med öppen handflata.

3. Gummiploppen som sitter på stavens spets ska vara vinklad, för att du ska kunna göra ett bra frånskjut. Det är också bra om den är så mjuk som möjligt. Då studsar den mindre på asfalt.

4. Testa att ta av asfaltsdämparen. Det är viktigt att du kan göra det med ett lätt handgrepp, så att du inte drar dig för att göra det i terräng. När du går på asfalt eller hård grusväg har du gummiplopp. Vinklad spets underlättar frånskjut.

5. Teleskopstaven är ett bra val om du vill dela med andra
familjemedlemmar. Tekniken har gått framåt och hållbarheten är god om du väljer en kvalitetsstav. Det finns också tredelade stavar för resa.

Av: Anette Sievers

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top