Pollen – Vilken plåga

Ögonen kliar, näsan rinner. Låt inte pollenallergin förpesta våren. Vi tipsar om metoderna som lindrar besvären.

Allergi

Man kan bli allergisk vid alla åldrar, och det kan komma plötsligt.
Under rekordvåren 2003 då extrema mängder pollen var i omlopp var det många vuxna och äldre som debuterade som allergiker. Det vanligaste är dock att allergi yttrar sig någon gång under uppväxtåren

Tänk på…

• Undvik att gå ut mellan 05.00 och 10.00 då pollennivåerna är som högst.
• Ta en dusch varje kväll, tvätta håret.
• Hur vackert det än är, ta inte in blommande fruktgrenar och ha i vas.
• Följ pollenprognoserna varje dag, och försök anpassa medicineringen.
• Häng inte tvätt utomhus.
• Byt kläder när du kommer hem efter att ha varit ute.
• Låt en läkare ställa en riktig diagnos på allergibesvären och skriva ut läkemedel. Fuska inte med behandlingen – risken för astma är verklig

Näsan påminner om renen Rudolfs och serienysningarna avlöser varandra. Och så den där förlamande tröttheten som hindrar en från att njuta av vårens ljusgröna skönhet. Trötthet som kan leda till både koncentrationsproblem och sömnproblem om det vill sig illa.
Att pollenallergi skulle vara något beskedligt kan de flesta som testat dementera.

Enligt siffror från Astma- och Allergiförbundet har 2,3 miljoner svenskar någon form av luftvägsallergi
40 procent av alla med allergi är allergiska mot just pollen. Och det finns ett mörkertal, vissa år är det mycket pollen, andra lite, vilket innebär att det finns människor som får besvär från näsa och ögon ett år men sedan dröjer det innan det händer igen. Därför tolkar de här personerna inte sina besvär som allergi.

Undersökningar visar att personer som vet att de har allergi ändå har dålig koll på exakt vad som utlöser besvären. En kunskapsbrist som innebär vissa risker.

Pollenallergi är en riskfaktor för astma, vilket bara hälften av alla allergiker känner till, enligt en undersökning beställd av läkemedelsföretaget Schering-Plough.

Var tredje person med astma fick sina första symtom på våren. Risken för så kallade korsallergier är också större på våren, eftersom en allergikers immunsystem då redan är överbelastat och lättare gör ytterligare felbedömningar, det vill säga reagerar på sånt som kroppen egentligen borde tåla.

Ändå slarvas det en hel del med behandlingen. 12 procent av allergiska män gjorde ingenting åt sina symtom, och motsvarande 3 procent av kvinnorna struntade i att behandla sin allergi, enligt Schering-Ploughs undersökning.
Hur vet man då att man är allergisk och inte förkyld?

För det första: klåda i ögon och hals har sällan med förkylning att göra. Bara där finns skäl nog att gå till husläkaren och begära allergiutredning.

Annars kan man säga att en förkylning som är genomskinlig och rinnig och inte ger sig på en vecka och som inte blir grön efter ett tag, förmodligen är en så kallat rinit och inte en virusinfektion. Serienysning kan vara en annan indikation på att det handlar om allergi.

Behandling av pollenallergi kan delas upp i tre typer:

1. Först och främst att undvika det man reagerar emot (allergenet) vilket praktiskt taget är omöjligt för en pollenallergiker på våren.
2. Symtomlindrande läkemedel är annars den absolut största. Antihistaminer, kortikosteroider, beta-2-agonister och leukotrienhämmare är innehållet i de tabletter, droppar, sprejer och inhalationsdosor som minskar svullnaden och klådan vid allergi.
3. Den tredje behandlingen är så kallad allergivaccination (allergenspecifik immunoterapi) där man under en längre period vänjer immunförsvaret vid de ämnen som annars orsakar allergi. Tidigare har allergivaccination givits med hjälp av injektioner, men när det gäller gräspollenallergi finns även en tablettvariant.

Det finns alltså möjligheter för den som är allergisk att få uppleva våren utan trötthet och snor. Låt doktorn göra sitt; blodprov (mäta IgE), pricktest och i vissa fall även så kallat provokationstest och ta reda på fakta. Sedan ser du våren med nya ögon.

…och här är metoderna som hjälper

Vaccinera med piller
Grazax heter det första allergivaccinet i tablettform mot gräspollenallergi, ett alternativ till de injektioner som annars är modellen.
Läkemedlet är tänkt enbart för svårt allergiska som inte får tillräckligt bra effekt med vanliga allergiläkemedel och har i studier visat god effekt. Ingår i högkostnadsskyddet – 100 tabletter kostar drygt 2 800 kronor.
Immunoterapibehandling pågår regelbundet under ett par års tid. Om några år kommer de första långtidsstudierna på effekterna av denna nya tablettvaccinering.

Pulver mot pollen
Det som utlöser en allergisk reaktion vid hösnuva är att pollen kommer in i näsan och fastnar på slemhinnan där, och kroppen reagerar med sitt försvar och frisätter histamin.
Nasaleze heter en nässprej som innehåller ett finkornigt cellulosapulver, som vid kontakt med slemhinnan omvandlas till en gelé. Gelén bildar en barriär, ett slags extra skydd på nässlemhinnan vilket förhindrar pollenkornen att orsaka den allergiska reaktionen. På så vis kan symtomen lindras och minskas, enligt tillverkaren Green Medicin. Nasaleze säljs i hälsofackhandeln.

Duscha näsan skölj bort pollen
Många öron-näsa-halsläkare rekommenderar i dag “näsdusch”, som leder till att pollen, bakterier, virus och oönskade inflammationsämnen sköljs bort från slemhinnan i näsan. Att några gånger om dagen använda koksaltnässprej kan enligt flera studier minska symtomen vid både allergi och andra inflammationstillstånd i näsan.
Man har också sett att antalet infektioner (förkylningar och bihåleinflammationer) minskar vid fuktning av näsan. Apotek och hälsofackhandel har koksaltlösning i sprejform av olika märken.

Rött ljus stopp för besvären
En ny egenvårdsbehandling mot allergiska symtom i näsan är Medinose.
Behandlingen kallas fototerapi och innebär att rött ljus (660 nm) utstrålas genom en applikator upp/in i näsan. Apparaten är stor som en mobiltelefon ungefär och har två pluggar för näsborrarna.
Fyra minuter,1–3 gånger dagligen är den rekommenderade behandlingstiden, helt utan biverkningar enligt tillverkaren Medisana. Fototerapin hämmar kroppens frigörande av histamin som orsakar symtom vid pollen- och kvalsterallergi.
Säljs i elektronikbutiker, pris 1 195 kronor.

Kors och tvärs
Korsallergi innebär att en björkallergiker kan reagera på äpplen, päron, persikor och andra stenfrukter, nötter och mandlar, morot, kiwi och potatisskal.
Gråboallergiker kan reagera på paprika, morot, selleri, vitlök,
solrosolja, senap, fänkål etcetera. Om det börjar klia i munnen, halsen, handflatorna och hårbotten, eller du får svårt att
andas eller plötsligt får ont i
magen efter att ha ätit någon av ovanstående frukter eller grönsaker, kontakta läkare.

Varning! – för “fel” spray
Vanlig förkylningssprej är inget att rekommendera vid allergiska näsbesvär. Sprejen kan till och med göra saken värre, eftersom den kan få inflammationen i näsan att haka upp sig och i värsta fall bli kronisk. Receptfritt alternativ är koksaltlösning och receptbelagt: kortisonsprej. Rådgör med din doktor.

Fler tips på webben
www.nrm.se – Naturhistoriska Riksmuseets pollenprognoser
www.astmaoallergiforbundet.se – Astma och allergiförbundet
www.sffa.nu – Svenska föreningen för Allergologi
www.blf.net – Barnallergologerna
www.astmainfo.nu – Läkemedelsföretaget MSD
www.allergi.nu – Schering-Plough
www.pollenrapport.com – Astra Zeneca

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top