• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Metoden som gör att du sover bättre

  Svårt att sova? Det finns hjälp utan piller. Med KBT- metoden skaffar du dig nya rutiner och sover bättre.

  Finns det något mer irriterande än att ligga där och stirra oseende i nattmörkret?

  Kroppen är hur trött som helst men hjärnan jobbar på övertid och tankarna snurrar: Nu får jag skärpa mig! Somnar jag inte på en gång blir hela morgondagen förstörd.

  Problem med sömnen
  Siffror från Statistiska Centralbyrån visar att närmare tre av tio svenskar har problem med sömnen. Mellan 10 och 15 procent har sömnbesvär som kan klassificeras som svåra.

  – Sömnproblemen har ökat sedan mitten av 90-talet. Forskning om orsakerna pågår men redan nu ser vi mönster.

  Vi lever i ett 24-timmarssamhälle, nattöppna butiker och internet gör det möjligt att vara aktiv dygnet runt.

  Marie Söderström
  – Det finns inte längre utrymme för vila och återhämtning och det påverkar vår dygnsrytm negativt, säger Marie Söderström, psykolog, kognitiv beteendeterapeut och doktorand inom forskningsområdet stress och sömn vid Karolinska Institutet.

  Hon är också författare till nya självhjälpsboken "Sömn – sov bättre med kognitiv beteendeterapi".

  Marie Söderström har under tio år mött och behandlat patienter med sömnstörning. Hon ser stress som den främsta orsaken bakom sömnproblem. Ofta jobbrelaterad.

  Vårt arbetsliv har förändrats enormt. Fria arbetstider, bärbara datorer, färre fasta jobb och fler projektanställningar ställer allt högre krav på oss. Vi ska vara beredda på att prestera var och när som helst, säger Marie Söderström.

  Höga pretationskrav
  Prestationskraven är höga även i privatlivet. Vi ska vara harmoniska och pedagogiska föräldrar. Vi ska laga hälsosam mat, träna flera gånger i veckan, vårda vuxenrelationerna och ha ett snyggt hem.

  Vi lever fort för att hinna med allt på listan, och det är ingen slump att sömnproblem är ett av de första symtomen på utmattningstillstånd.

  Om man räknar bort medicinska orsaker till sömnproblem kan man betrakta sömnen som en värdemätare på hur den vakna tiden är. Sömnens kvalitet skvallrar om livet i stort. Att inte kunna komma ner i varv och somna indikerar att det är för mycket på dagarna: arbete, stress, oro, känslor av otillräcklighet eller otillfredsställelse.

  Enligt Marie Söderström är sömnen beroende av tre komponenter:
  1. Vakenhetens längd – hur många timmar sedan vi sov senast.
  2. Dygnsrytmen – vår individuella biologiska klocka.
  3. Stress – eller aktiveringsnivån under dagen.

  Hur farligt är det att inte sova tillräckligt?
  – Fler och fler studier visar att sömnen är en viktig hälsoparameter. Risken för hjärt-kärlsjukdom, diabetes och depression ökar vid sömnbrist. Immunförsvaret försvagas också.

  Men hur vet man om man sover tillräckligt?
  – De flesta vuxna ligger på mellan 6 och 9 timmar per natt. Men sömnbehovet är individuellt. De flesta vet hur mycket de behöver för att fungera och må bra på dagen.

  När ska man söka hjälp för sitt sömnproblem?
  – När man upplever att man förändras på dagen på grund av sin sömnbrist. Man kanske blir mer irriterad och nedstämd. Minnet och koncentrationen blir sämre. Och man börjar välja bort saker ur sitt liv som man tidigare orkat.

  Enligt Marie Söderström är det förändringar i sömnmönstret man ska hålla ögonen öppna efter. Samtidigt måste man vara medveten om att sömnen förändras genom åren.

  – Många gånger är oron den största boven i dramat – inte sömnproblemet. Vi talar mycket om acceptans inom KBT (kognitiv beteendeterapi). Det kanske är okej att man vaknar flera gånger varje natt och kollar klockan. När allt kommer omkring kanske det inte inverkar så mycket på sömnen.

  KBT - vad är det

  Kognitiv beteendeterapi är en effektiv behandlingsmetod som går ut på att förstå sambanden mellan en människas tankar och känslor och hennes reaktioner och beteenden. Utifrån det försöker man komma ur "onda cirklar" och träna sig till nya beteenden och förhållningssätt. Efterfrågan på utbildade KBT-terapeuter är fortfarande större än tillgången, men det kommer allt fler gör det själv-böcker i ämnet. Här hittar du landets KBT-terapeuter: www.kbt.nu

  Endast på icakuriren.se

  Debet och kredit
  Mikropaus, powernap och allt vad den kallas: tuppluren som kanske inte alltid är så bra som vi tror.

  Om man sover på dagen, om än bara så lite, finns risken att man göra uttag på "sömnkontot" och det blir ett underskott i kassan inför natten. Försök koncentrera sömnen till nattetid istället om du har problem med att sova.

  Så sover vi
  Sömnen består av fem olika stadier, där REM-sömnen - drömsömnen kanske är den mest omtalade. Fem stadier tillsammans bildar en sömncykel som är ungefär 1,5 timme lång. Varje natt sover vi i snitt 4-6 cykler. Vi vaknar alltid upp några sekunder mellan varje cykel, även om vi inte alltid minns det.

  Då brukar kroppen välja en ny sovställning. Det finns en evolutionsmässig förklaring till varför vi vaknar flera gånger per natt, en helt självreglerande funktion. Vi ska inte sova för djupt, för länge, om lejonen kommer…


  Av: Charlotte Schröder

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!