Metoden som gör att du sover bättre

Svårt att sova? Det finns hjälp utan piller. Med KBT- metoden skaffar du dig nya rutiner och sover bättre.

3 orsaker till sömnstörning

Det kan finnas flera orsaker bakom sömnproblemen:

1. Kroppsliga orsaker
Fysiska problem/sjukdom (parkinson, vissa neurologiska sjukdomar, hjärt-kärlsjukdom, magtarmsjukdom). Andningsbevär – snarkningar och apnéer (tillfälligt andningsstopp) – en vällevnadsåkomma (påverkas av övervikt, rökning, alkoholintag). Hormonpåverkan – graviditet och klimakterium. Smärta och muskelspänning. Vissa läkemedel leder till sömnstörning.

2. Psykologiska orsaker.
Beteenden – vad sker före sänggåendet? Tupplurar på dagen. Hur många timmar tillbringas i sängen varje natt – vakna och sovande? Tankar – föreställningar om
sömn, hur länge tror du att du borde sova för att må bra? Oro för hälsan, för minskad sömn. Oro för hur du ska orka. Nedstämdhet, ångest, irritation.

3. Sociala orsaker.
Har det hänt något allvarligt – skilsmässa, dödsfall? Snarkar din partner eller finns det nattpigga små barn? Funkar det på jobbet

Första sömnen är viktigast

De första timmarna man sover på natten är de som innehåller mest djupsömn, mycket värdefulla för hjärnan.

De sista timmarna av sömnen är inte lika tunga och man vaknar lättare.

Då drömmer man som mest och hjärnan ägnar sig åt minnesinlagring.

Varför känns det då så hopplöst när man vaknar i vargtimmen? Jo för att kroppen och hjärnan under de tidiga morgontimmarna är som mest nedreglerad.

Om tankarna börjar snurra får man ingen ordning på dem. Vilket är helt i sin ordning eftersom vi ska vara avslagna under de här timmarna, inte ligga och älta vardagsproblem

Så sover du bättre

• Skaffa nya kvällsrutiner. Varva ner i fåtöljen en timme före sängdags.
• Sammanfatta dagen som varit, i tanke eller dagbok.
• Gör andningsövningar.

Använd alfabetet för att lura hjärnan att sluta jobba:
1. Lägg handen på magen och följ andningsrytmen.
2. Tänk A när du andas in – och när du andas ut. Gå vidare till B – in och ut.
3. Andas dig igenom hela alfabetet

Finns det något mer irriterande än att ligga där och stirra oseende i nattmörkret?

Kroppen är hur trött som helst men hjärnan jobbar på övertid och tankarna snurrar: Nu får jag skärpa mig! Somnar jag inte på en gång blir hela morgondagen förstörd.

Problem med sömnen
Siffror från Statistiska Centralbyrån visar att närmare tre av tio svenskar har problem med sömnen. Mellan 10 och 15 procent har sömnbesvär som kan klassificeras som svåra.

– Sömnproblemen har ökat sedan mitten av 90-talet. Forskning om orsakerna pågår men redan nu ser vi mönster.

Vi lever i ett 24-timmarssamhälle, nattöppna butiker och internet gör det möjligt att vara aktiv dygnet runt.

Marie Söderström
– Det finns inte längre utrymme för vila och återhämtning och det påverkar vår dygnsrytm negativt, säger Marie Söderström, psykolog, kognitiv beteendeterapeut och doktorand inom forskningsområdet stress och sömn vid Karolinska Institutet.

Hon är också författare till nya självhjälpsboken “Sömn – sov bättre med kognitiv beteendeterapi”.

Marie Söderström har under tio år mött och behandlat patienter med sömnstörning. Hon ser stress som den främsta orsaken bakom sömnproblem. Ofta jobbrelaterad.

Vårt arbetsliv har förändrats enormt. Fria arbetstider, bärbara datorer, färre fasta jobb och fler projektanställningar ställer allt högre krav på oss. Vi ska vara beredda på att prestera var och när som helst, säger Marie Söderström.

Höga pretationskrav
Prestationskraven är höga även i privatlivet. Vi ska vara harmoniska och pedagogiska föräldrar. Vi ska laga hälsosam mat, träna flera gånger i veckan, vårda vuxenrelationerna och ha ett snyggt hem.

Vi lever fort för att hinna med allt på listan, och det är ingen slump att sömnproblem är ett av de första symtomen på utmattningstillstånd.

Om man räknar bort medicinska orsaker till sömnproblem kan man betrakta sömnen som en värdemätare på hur den vakna tiden är. Sömnens kvalitet skvallrar om livet i stort. Att inte kunna komma ner i varv och somna indikerar att det är för mycket på dagarna: arbete, stress, oro, känslor av otillräcklighet eller otillfredsställelse.

Enligt Marie Söderström är sömnen beroende av tre komponenter:
1. Vakenhetens längd – hur många timmar sedan vi sov senast.
2. Dygnsrytmen – vår individuella biologiska klocka.
3. Stress – eller aktiveringsnivån under dagen.

Hur farligt är det att inte sova tillräckligt?
– Fler och fler studier visar att sömnen är en viktig hälsoparameter. Risken för hjärt-kärlsjukdom, diabetes och depression ökar vid sömnbrist. Immunförsvaret försvagas också.

Men hur vet man om man sover tillräckligt?
– De flesta vuxna ligger på mellan 6 och 9 timmar per natt. Men sömnbehovet är individuellt. De flesta vet hur mycket de behöver för att fungera och må bra på dagen.

När ska man söka hjälp för sitt sömnproblem?
– När man upplever att man förändras på dagen på grund av sin sömnbrist. Man kanske blir mer irriterad och nedstämd. Minnet och koncentrationen blir sämre. Och man börjar välja bort saker ur sitt liv som man tidigare orkat.

Enligt Marie Söderström är det förändringar i sömnmönstret man ska hålla ögonen öppna efter. Samtidigt måste man vara medveten om att sömnen förändras genom åren.

– Många gånger är oron den största boven i dramat – inte sömnproblemet. Vi talar mycket om acceptans inom KBT (kognitiv beteendeterapi). Det kanske är okej att man vaknar flera gånger varje natt och kollar klockan. När allt kommer omkring kanske det inte inverkar så mycket på sömnen.

KBT – vad är det

Kognitiv beteendeterapi är en effektiv behandlingsmetod som går ut på att förstå sambanden mellan en människas tankar och känslor och hennes reaktioner och beteenden. Utifrån det försöker man komma ur “onda cirklar” och träna sig till nya beteenden och förhållningssätt. Efterfrågan på utbildade KBT-terapeuter är fortfarande större än tillgången, men det kommer allt fler gör det själv-böcker i ämnet. Här hittar du landets KBT-terapeuter: www.kbt.nu

Endast på icakuriren.se

Debet och kredit
Mikropaus, powernap och allt vad den kallas: tuppluren som kanske inte alltid är så bra som vi tror.

Om man sover på dagen, om än bara så lite, finns risken att man göra uttag på “sömnkontot” och det blir ett underskott i kassan inför natten. Försök koncentrera sömnen till nattetid istället om du har problem med att sova.

Så sover vi
Sömnen består av fem olika stadier, där REM-sömnen – drömsömnen kanske är den mest omtalade. Fem stadier tillsammans bildar en sömncykel som är ungefär 1,5 timme lång. Varje natt sover vi i snitt 4-6 cykler. Vi vaknar alltid upp några sekunder mellan varje cykel, även om vi inte alltid minns det.

Då brukar kroppen välja en ny sovställning. Det finns en evolutionsmässig förklaring till varför vi vaknar flera gånger per natt, en helt självreglerande funktion. Vi ska inte sova för djupt, för länge, om lejonen kommer…

Av: Charlotte Schröder

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top