• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Meditera genom mindfulnes

  Lär dig leva här och nu. Mindfulness heter meditationen som hjälper mot stressymtom, smärta och depression.

  I stormens öga, då gäller det att ge sig tid för återhämtning.
  Foto: Magnus Jönsson

  Tänk dig ett grönt äpple. Blankt och doftande. När du sätter tänderna i det knakar det ljudligt och fruktsaften rinner till. Efter första tuggan konstaterar du: "Gott!" och så fortsätter du att äta men egentligen utan att känna smaken. Innan du vet ordet av är det en äppelskrott du håller i handen.

  Sinnena fick några sekunder på sig att berätta för hjärnan vad det var som pågick. Sedan kom ditt utlåtande och saken var ur världen, eftersom du redan hastat vidare mot nya upplevelser.

  Ett annat exempel: Spädbarnskolik, dagisförkylningar, 3-årstrots och sömnbrist. Nästan alla småbarnsföräldrar har någon gång tänkt tanken: "Det blir bättre sedan, när min bebis blir större." Och när bebisen är 29 år längtar vi innerligt tillbaka till småbarnsåren.

  Alltså; antingen ligger vi steget före det som händer i våra liv, eller så blickar vi tillbaka och missar på så sätt det som sker här och nu. Och vi missar att njuta tillräckligt. Det är som att vi ägnar uppmärksamhet åt fel saker.

  – Mindfulness översätts som "medveten närvaro". Genom att ta sig tid till att umgås med sig själv en liten stund varje dag får man kontakt med sina känslor och tankar och med sin kropp. På så sätt övar man upp förmågan att vara i nuet, säger Ola Schenström, läkare och entusiastisk mindfulnessterapeut, och sedan många år anlitad av Norrbottens läns landsting för att minska stressrelaterad ohälsa inom vården.

  – Jag har många gånger förbluffats av vilken effekt det kan ha att meditera. Ingen människa kommer undan motgångar och sorg i livet, frågan är hur man tacklar dem när man drabbas. Mindfulness är det kraftfullaste verktyg jag har stött på under mina 30 år som läkare.

  Mindfulnessbaserad stressreduktion skapades av Jon Kabat-Zinn, en amerikansk forskare som på 70-talet kom i kontakt med zenbuddismen. Han plockade bort de religiösa inslagen och skapade en egen meditation för behandling av stressrelaterad ohälsa.

  I dag används olika varianter av mindfulnessmeditation som behandling på många håll i USA. Även i Sverige finns ett snabbt växande intresse för mindfulness, inte minst från skolmedicinskt håll.

  – Det är viktigt att understryka att det inte finns någonting mystiskt med mindfulness. Att vara i kontakt med sig själv och sin omgivning är en förmåga som
  alla människor har. Men vi har tappat bort den, säger Ola Schenström.

  Förutom att vi missar mycket i livet när vi inte tar oss tid att stanna upp kan "livsbrådskan" leda till ohälsa, fysisk såväl som psykisk.

  – En person som har drabbats av utmattningssymtom till exempel, har byggt upp en föreställning om allt hon måste göra och prestera. Samtidigt som hennes kropp gång på gång har signalerat att den inte orkar längre. Men kroppen "körs över" och tankarna och känslorna styr. På så sätt byggs ohälsa upp över tid, säger Ola Schenström.

  Mindfulness är mycket mer än en metod för återhämtning. Det handlar om hur vi människor styrs av våra förväntningar, fördomar och farhågor och hur det får återverkningar i våra val i livet.

  – Människor som under en period har ägnat 20 minuter om dagen åt meditation upplever ofta att deras liv har förändrats. Men livet förändras inte, bara sättet att se på det.

  Mindfulness är ett förhållningssätt, till sig själv, andra och livet i stort. De flesta av oss går på "autopilot", det vill säga: vi reagerar nästan reflexmässigt på mycket som sker, ofta utan att veta varför.

  Tänk på gnällspiken på jobbet som målar allt i svart, eller på den där väninnan som alltid är vänlig och glad och ser möjligheter i allt. Hur kommer det sig att de är så olika?

  – Vi präglas av det vi har upplevt i livet, och alla har olika "filter" som förhindrar oss att se verkligheten som den är. När vi blir varse varför vi reagerar som vi gör, kan vi välja att se på saken från ett annat håll, och agera därefter.

  Vad är det som egentligen händer när man mediterar?
  – Regelbunden meditation leder till förändringar i hjärnans struktur, i de främre delarna. När man undersöker en person som mediterar med magnetröntgen, kan man se ökad aktivitet i de områden som styr glädje, kreativitet och vällust, och minskad i dem som styr rädsla, irritation och aggression.

  Hur lär man sig denna "mirakelmetod"?
  – Mindfulness är ingen mirakelmetod och ingen snabbmetod heller. Det handlar om att skaffa sig ett nytt sätt att leva. Det kräver regelbunden meditation – livet ut.

  – Stanna upp varje dag, ta hand om dig själv och lär känna dig själv. Det är inte konstigare än så.

  Av: Charlotte Schröder

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!