• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Doftterrorn som gör oss sjuka

  Får du plötsliga hostattacker i bussen fast du varken är förkyld eller har satt något i halsen? Då lider du kanske av kemisk överkänslighet. Nästan var tredje svensk är drabbad.

  Tillvaron blir allt mer fylld av kemiska substanser – snart sagt allting parfymeras i dag. Och vi människor reagerar, en del mer än andra.

  Du vet vad som händer när du luktar på ammoniak eller skär lök? Det sticker i näsan och ögonen börjar rinna. Det beror på att lättflyktiga kemiska ämnen frigörs.

  De ämnena försöker kroppen skydda sig mot genom att hosta eller gråta ut dem. Samma sak händer vid kemisk överkänslighet men då är betydligt fler ämnen inblandade.

  En del av dem luktar, andra är doftlösa men utlöser ändå irritation.

  Eva Millqvist, allergiläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, forskar om detta.
  – Det handlar inte om allergi och inte om astma, slår hon fast. Men människor som har kontaktallergi eller astma verkar drabbas lättare än andra, därför kan diagnosen bli fel.

  En typisk utlösande situation är en folksamling med en parfymerad medmänniska.
  – Doftande produkter, vare sig det är parfym, rengöringsmedel eller något annat, är den vanligaste orsaken men det är inte doften i sig som retar. Också personer som förlorat luktsinnet kan drabbas, berättar Eva Millqvist.

  Mängden parfym på bänkgrannen på teatern kan vara avgörande. I liten dos kan den fördras men i större mängd utlöser den ett anfall.

  Det är luftvägarnas slemhinnor och ögonen som reagerar. En del får tungt att andas, tryck över bröstet och hosta med mycket slem. Det liknar astma men astmamedicin hjälper inte.

  Andra kan få allergiliknande reaktioner med irritation och klåda i ögon, näsa och hals. Samma sak här: allergimedel botar inte.
  – Tyvärr finns det ingen medicin, konstaterar Eva Millqvist. Det är också svårt att skydda sig mot utbrotten. Få vet vilka ämnen de är känsliga för.

  Däremot finns ett test som visar om det handlar om kemisk överkänslighet. Patienten får andas in capsaicin, det ämne som ger hettan i spansk peppar och får den att bränna i munnen. Den som lider av kemisk överkänslighet får mer hosta än den friske.

  – Testet är viktigt även om vi inte har några botemedel, säger Eva Millqvist, för man slipper ta verkningslösa astma- eller allergimediciner. Och patienten får ett namn på åkomman, som inte är inbillning.

  Att skydda sig är svårt. Väldigt mycket parfymeras i dag. Eva Millqvist berättar att hon själv nyligen köpte små kulor som ska ligga i dammsugaren och sprida citrondoft när man städar.
  – Jag blev nyfiken eftersom det berör mitt område.

  I USA doftsätts allt, berättar hon, till och med luftkonditioneringen. Och parfym används ibland för att dölja dålig lukt i till exempel tunnelbanan.
  – Antimögelmedel i kläder kan också utlösa besvär.

  Det kan även andra kemiska ämnen, som avgaser, trycksvärta och mycket annat. Eva Millqvist tycker att tillverkarna borde deklarera allt som tillsätts så att vi vet vad vi andas in.

  Men det är inte bara tillsatta dofter som kan ge besvär, också levande blommor kan irritera den känslige, och till och med vanlig frisk kall luft!

  Av: Barbro Ernemo

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!