Vi har en hund som heter Gekko. Tycker jag. I själva verket heter han Gordon, tycker min fru. Vad jycken själv tycker är oklart. Han verkar lyssna till båda namnen, har väl vant sig efter att ha hört dem ropas ungefär lika ofta i några år nu, alltid Gekko från mig och alltid Gordon från min fru. Våra barn varvar namnen, kanske för att vara lojala med båda sina föräldrar, för att omväxling förnöjer eller av ren förvirring. Mest förvirrande är det nog för grannarna som hör oss ropa på två hundar men bara ser en i taget. Är jycken som Stålmannen, aldrig i samma rum som Clark Kent?
Anledningen till att hunden-som-aldrig-är-i-samma-rum-som-sig-själv (vilket för övrigt skulle vara ett ganska kul smeknamn) har två namn är att vi båda är för förtjusta i det ena respektive det andra, det känns ju så oerhört mycket bättre att ropa på Gekko/Gordon än Gordon/Gekko (som av en ren slump är för- och efternamn på den legendariska rollfiguren spelad av Michael Douglas i filmen Wall Street, min fru är säker på att hon inte har sett filmen) och yttras det nog många gånger måste det ju bli uppenbart för oss båda? Men efter fem år har vi ännu inte kommit dithän.
Positiva till personer med samma och snarlika namn
Men jag tänker att det kan vara bra med dubbla namn, så får jycken dubbla chanser i livet?
Det finns ett helt gäng studier som visar hur folk reagerar mer positivt på personer som har samma eller snarlika namn som de själva, till exempel blir de mer benägna att göra någon en tjänst och är beredda att sänka priset på second hand-grejer de säljer med i genomsnitt 3 procent och betala 3,5 procent mer om de i stället köper. Nu är ju varken Gekko eller Gordon särskilt vanliga namn, men tillsammans dubblar de i alla fall sannolikheten för jycken att få någon tjänst eller en billigare second hand-pryl.
LÄS ÄVEN: Micael Dahlen: Att se andra människor i ögonen – en av de läskigaste grejerna
Personer med ”fina” namn får dejta mer
Dejta mer kan han få göra också. En tysk studie som publicerades nyligen i Social Psychological and Personality Science visar att personer med ”fina” namn får betydligt fler swajpar och förfrågningar i dejtingappar än personer med ”fula” namn. Heter du till exempel Eckerhard verkar det i stort sett kört, oavsett vad du har för profilbild och intressen. Det ger ju inte mycket vägledning i Sverige, där vi lider kronisk brist på personer som heter Eckerhard, och om Gekko och Gordon förtäljs inget, men om jycken vill appdejta har han i alla fall två chanser på ett namn som är ”fint” snarare än ”fult”.
Det finns också forskning som visar att namn med en hård första vokal, som o, förknippas med stora varelser medan namn med en mjuk första vokal, som e, förknippas med små varelser. Kanske säger namnvalen något om min fru och mig, men jag tänker framför allt att de båda namnen låter hunden vara både stor och liten, det är väl härligt? (Och associationen till leksaksbutiken med samma namn när jag växte upp är också trevlig).
Vi hade faktiskt två varsina namnförslag på barnen också en gång i tiden, men det blev ett var till slut. Är det för sent att ändra sig nu när de är 21 och 19?