Micael Dahlen: Varför vill ingen göra en tidsresa framåt i stället?

”Det är ju inte bara att knacka på Hitlers dörr och sen strypa honom när han öppnar”, skriver Micael i sin krönika.

Jag har grubblat lite på sistone, varför vill alla resa bakåt i tiden? Ja, alltså inte att alla människor vaknar upp varje morgon och hoppas att just idag är dagen det ska ske. Men de flesta verkar ha tänkt tanken, när vi frågade tusen människor vart de skulle resa i tiden och varför kunde i stort sett alla ge ett ganska snabbt svar som nästan alltid hade att göra med något som hände förr. 

Jag förstår att folk vill prova på hur det var att leva i romarriket eller se om månlandningen verkligen hände (var det fejk?). Amerikaner vill förhindra 11 september, européer ska åka tillbaka och stoppa Hitler. Men hur skulle de gå till väga? 


LÄS ÄVEN: Micael Dahlen: ”Mer fri tid eller mer pengar – vad skulle du välja?”


När och hur skulle de till exempel stoppa Hitler, skulle de tala honom till rätta innan grillerna hann slå rot i huvudet eller skulle de helt enkelt ha ihjäl honom? Vilket för övrigt inte är helt enkelt, det är ju inte bara att knacka på dörren och sen strypa honom när han öppnar. Det skulle nog inte vara helt enkelt att tala honom till rätta heller om han öppnar dörren när du ringer på. Till att börja med måste du kunna prata rätt hygglig tyska (tre års högstadietyska räcker nog inte riktigt) och ovanpå det är det inte helt lätt att prata folk med griller i huvudet till rätta.

Det är en vanlig sägning att saker var enklare förr, men allt skulle väl inte automatiskt bli enklare för att vi reser bakåt i tiden? Att stoppa två flygplan och ett helt gäng terrorister eller nysta i alla trådar i en månkonspiration som måste ha kostat miljarder och omfattat alla möjliga säkerhetstjänster och folk på högsta ort skulle fortfarande kräva superstyrka, supersnabbhet, tankeläsning, osynlighet och en massa superkrafter som jag gissar inte automatiskt följer med på tidsresan.


LÄS ÄVEN: Kalle Lind: Det finns inga som gör större intryck än principfasta tanter


Även om det gick att göra de där grejerna, vad ska folk göra sen då? Stanna kvar på 1930-talet efter att ha strypt Hitler (eller kanske 20- eller 10-talet, beroende på när de tycker han har blivit ”strypmyndig”), fortsätta lajva romare resten av livet på romartiden? Gissningsvis tänker de flesta att de åker hem i tiden sen, som efter vilken resa som helst.

Det är med allt det här i åtanke jag grubblar. Varför vill ingen åka framåt i tiden istället? Vore det inte spännande att få se hur världen ser ut om 10 år, eller rentav 100 eller 500? Du vet visserligen ingen särskild händelse att ta sikte på, men nog vore en alldeles vanlig dag år 2124 spännande nog, att ens se vad en vanlig dag är? Och skulle du upptäcka att något alldeles fruktansvärt händer där har du i alla fall inte sämre odds att påverka det än du skulle ha när du reste bakåt i tiden. Du skulle i alla fall lära dig något som kan vara värdefullt att ta med dig när du reser tillbaka till nutiden. Kanske kan det hjälpa dig att faktiskt förhindra det där framtida fruktansvärda innan det händer (fysikerna menar att det alltid finns en teoretisk chans att påverka framtiden, men kommer aldrig finnas ens en teoretisk chans att påverka dåtiden). Men alldeles säkert hjälper det dig att sätta större värde på livet här och nu. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top