Micael Dahlen: ”Mer fri tid eller mer pengar – vad skulle du välja?”

”Problemet är bara att det inte finns ränta på tid. Det blir inte mer av den ju längre vi sparar”, skriver Micael Dahlen i sin krönika.

Om du kunde välja mellan att ha mer fri tid och att ha mer pengar, vad skulle du välja? Valet är inte helt enkelt, kan jag inte få båda är en motfråga jag ofta får, men med mindre än att du har en massa miljoner på banken som växer av sig själva nu när sparräntorna till slut har gått upp är svaret nej, dessvärre inte samtidigt. En liten majoritet, strax över femtio procent, brukar då välja tid. Det är ett bra val, för fri tid gör oss i genomsnitt lyckligare än pengar (så länge den ekonomiska näsan hålls stadigt över ytan).

Vi skyndar för att spara tid

Det skulle kunna förklara varför vi pratar så ofta om att spara tid och varför vi skyndar på så många olika sätt. Vi går upp för rulltrapporna som är till för att vi ska slippa gå upp, vi snabbspolar oss genom tv-serierna (över en tredjedel av alla tillfrågade i en undersökning svarade ja på frågan om de gör det ibland), springer till bussen, beställer hemkörning, ber någon hämta barnen (om de inte är vuxna, utflyttade och inte alls vill bli hämtade, vill säga), skynda och spara den tid som sparas kan.

Den där tanken på att spara tid kan också förklara varför folk är betydligt mer benägna att välja tid framför pengar – sen. När jag ger dem valet mellan mer fri tid och mer pengar i framtiden ökar tidsvalet med nästan 20 procent. 

Problemet är bara att det inte finns ränta på tid. Det blir inte mer av den ju längre vi sparar. Den är svår att spara överhuvudtaget, du kan liksom inte lämna den på hallbordet som en plånbok och sen plocka upp den när du behöver den på väg ut genom dörren. I framtiden, många år från nu, är det inte samma tid längre, du är inte riktigt samma person och vill kanske inte göra de där sakerna du försakar nu för att göra sen, barnen någon annan hämtade medan du sparade tid har inte längre tid för dig eftersom de själva börjat spara tid.  

Vi ångrar sånt vi inte gjorde

Dessutom har du inte tålamod att se på tv-serier i normal hastighet längre, statistiken visar att folk som börjar snabbspola har en tendens att stegvis öka hastigheten mer och mer, lite som när du kör bil på motorvägen och vilar foten lite tyngre på gaspedalen var tionde mil (och när du sen svänger av och måste sänka hastigheten till 70 känns det som att du lika gärna kan kliva av och gå istället eftersom bilen rör sig så långsamt…)

Det är en paradox att vi innerst inne vet att vi mår bättre och blir lite lyckligare av att ge oss själva och varandra mer tid och att vi därför skyndar oss att spara tid på bekostnad av allt det där vi skulle må bra av, allt det där som är livet som pågår, för att kunna göra mer av det sen istället. 

Vad skulle hända om vi inte sparade den där tiden och gjorde allt det där, levde allt det där, nu istället? Det vet vi bara om vi testar. Men vad jag säkert vet är att de flesta saker folk ångrar mest i livet när jag frågar (och jag har frågat tusentals människor) har ett gemensamt tema: det är sånt vi inte gjorde. Men nog om det, nu har jag inte tid längre att sitta här och fundera över livet..! 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top