• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Värst är när äldre kvinnor inte för vidare råd till yngre

  Jag vill veta hur blöt man blir av en vallning. Måste man gå och byta kläder på offentliga toaletter på stan?

  Värst är när äldre kvinnor inte för vidare råd till yngre

  Det finns inget som lägger så mycket sordin på samtalet med mina väninnor som när åldrande kommer upp. Som nu senast när jag – naturligtvis mycket belåtet och förmodligen lite för proppmätt – berättade att jag redan vid sextio års ålder (så underbart snart! och som jag längtar!) har en stor chans att få (få! inte köpa en omöjligt dyr bostadsrätt) en hyresrätt i centrala Stockholm på ett seniorboende jag köat till i snart tio år. Inget gör mig mer lycklig än när jag tänker på det.

  Planen är att sälja min sunkiga förortslägenhet och bosätta mig i hyresrätten och – göra ingenting! Möjligen besöka bibblan och läsa lite grann.

  Jag som inte varit ledig en enda dag sedan jag redan som artonåring började skriva, redaktöra tidningar och böcker och varje vecka delta i radio och teve tycker att sextio år är en alldeles utmärkt ålder för att bara dra sig tillbaka och äntligen få vila och göra exakt vad man vill.

  Men mina väninnor fattar ingenting utan blir helt stirriga och byter omedelbart ämne. De vill inte kännas vid det geniala att redan som trettio-någonting ha börjat köa till ett seniorboende.

  För att inte tala om klimakteriet. Som det fortfarande mest tigs om. Som om det bara är något skamligt vi på kammaren ska gå och skämmas för.

  Skämmas för att man slutar blöda? För att man svettas? Och får svårt att sova?

  Jag fattar absolut ingenting. Och värst är när äldre kvinnor inte för vidare tips och råd till yngre.

  Trots att jag läst ett antal böcker om menopausen saknar jag fortfarande svar på en mängd frågor. Som ingen verkar vilja prata om.

  Eftersom jag har stängt ner alla sociala medier tar jag hemskt gärna emot pappersbrev av er, kära läsare. Överös mig med råd och tips. Allt sådant ni själva aldrig hittade i böcker och som era väninnor – av någon för mig helt outgrundlig anledning – inte vill/e tala om.

  Jag vill veta hur blöt man blir av en vallning. Är det så att man måste gå och byta kläder på offentliga toaletter på stan?

  Blev ni varmare och svettades mer överlag, eller var det endast vallningarna?

  Kvarstod denna ökade kroppsvärme även efter klimakteriet, eller började ni frysa efteråt?

  Hur påverkades sexlivet?

  Vilka biverkningar upplevde ni av östrogen?

  La ni om kosten och på vilket sätt?

  Fatta pennan och skriv till mig. Jag är er evigt tacksam för alla råd och tips jag kan få.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!