Helena Rönnberg: ”Skärpning tillverkare, vi som väljer ekologisk mat vill också ha en god jul!”

Icakurirens chefredaktör framhäver vikten av att vi utövar vår konsumentmakt när vi får en vara som inte håller måttet.

Helena Rönnberg:

”Hur vill ni ha ert kött?” De köttätande människorna i mitt sällskap svarar medium, utom min bordsherre som ber om ”bleu”. Vi firar en jämn födelsedag på en fin restaurang, så det är rimligt att köket känner till termen, även om jag själv knappt hört talas om den. När man ber om sin biff ”bleu” ska köttet vara ljummet med rå kärna. 

Samma man skickade en gång i Rom ut sin biff för att den var för stekt. Den gången slutade det med att servitrisen kom ut med en i princip rå köttbit och stod kvar och studerade honom medan han åt upp. 

Även den här gången skickar han ut sin tallrik. Servitören håller
någorlunda god min och kommer efter en stund tillbaka med en ny köttbit. Men inte heller den faller min bordsherre i smaken. Ut med biff nummer två. Nu är servitören kärvare. Vi andra skruvar lite på oss. Men varför då egentligen? Det är förstås rimligt att säga till, särskilt om man gör det på ett trevligt sätt. Ändå tror jag att många med mig drar sig för att klaga vid restaurangbesök. 

Köttbit nummer tre levereras av kocken själv, som tornar upp sig vid vårt bord med bister min och en lektion i hur man steker kött, eftersom han har tröttnat på att få sina biffar i retur. Så här efteråt kan jag tycka att restaurangen borde ha varit smidigare. Det är en konst att ge, men också att ta emot kritik. När kocken anlände var det som att vi alla förvandlades till en grupp krångliga elever som fick en uppsträckning av rektorn. 

Här presenterar vi vårt smaktest av ekologiska julskinkor. Tyvärr håller flera av dem inte alls måttet. Framför allt består fyra av dem av nästan lika mycket fett som kött. Tillverkarna pratar om felstyckat kött, och menar att kunderna självklart får lämna igen sådana skinkor. Men vi är nog många som griljerar skinkan dagen före dopparedagen, och om man då – när man ska ta sig en provsmakningsskiva på hårt bröd med senap – upptäcker att hälften är fett, är det så dags. 

Är du en av dem som får en fettchock i jul, gå tillbaka till butiken och utöva din konsumentmakt. Skärpning tillverkare, vi som väljer ekologisk mat vill också ha en god jul!

Annons
Scroll to Top