Icakuriren avslöjar: Ekologisk julskinka är fullspäckad med fett

Skinkorna från Ica, Axfood, Lidl och Melins innehåller nästan hälften fett. Nu ber tillverkarna om ursäkt.

Det är många som kvällen före dopparedagen provsmakar julbordets favorit: den nygriljerade skinkan. Risken för en rejäl besvikelse är tyvärr stor, i alla fall för dem som köpt en ekologisk julskinka. Fyra av sex ekoskinkor i Icakurirens smaktest har nämligen en mycket stor fettrand. Eftersom man som konsument inte kan ana hur mycket fett som finns bakom plast, nät och svål är risken stor att man känner sig lurad. 

Skinkorna kommer från Ica, Axfood, Lidl och Melins och har skickats till Icakuriren.

I vanliga fall, när Icakuriren granskar och testar livsmedel och produkter, eller gör smaktester, köper vi dessa i butik utan producenters och butikers vetskap. Eftersom smaktestet av skinka gjordes i november, innan skinkorna fanns i butik, bad vi producenterna tillhandahålla skinkor. Det är dessa skinkor som ingått i smaktestet.

Samtliga tilllverkare beklagar den höga fetthalten och vill skicka nya skinkor. 

Icakuriren avslöjar: Ekologisk julskinka är fullspäckad med fett
Varning för att köpa grisen i säcken. Ovan Icas eget märke I love eco. Skinkan är dåligt styckad, enligt Ica. (Färgåtergivningen i bilderna ovan är inte helt korrekt.)

På förpackningen uppger Ica att deras skinka innehåller 4,7 procent fett. 

Katarina Selley, pr-manager på Ica:

– Fetthalten i skinkorna är en analyserad sammansatt fetthalt enligt vad Livsmedels­verket anser att en skinka ska innehålla. Den skinka ni har fått innehåller troligtvis inte exakt den procenten, utan angivelsen är vad medelvärdet blir av till exempel hundra skinkor.

– Alla animaliska produkter är olika i vatten och fett, och vi analyserar inte varje skinka för sig utan har specifikationer på styckningar och vilka muskler som skinkan ska innehålla för att få ut de värdena, förklarar Katarina Selley.

Ingår fettranden i den uppgivna fetthalten?

Monica Persson, produktutvecklare på Ica:

– Ja, allt fett som skinkan innehåller är inräknat i den procenten.

När Icakuriren visar bilden på skivorna från Icas ekoskinka håller Monica Persson med om att skinkan har en mycket bred fettrand.  

– Tyvärr har den skinka ni fått extremt mycket fett, och en kund hade nog reklamerat denna. Det jag kan utläsa av bilden är att den är dåligt styckad och troligtvis inte följer den specifikation vi har satt.

Icakuriren avslöjar: Ekologisk julskinka är fullspäckad med fett
Axfoods eget märke Garant säljs hos Willys och Hemköp. Skinkan är felstyckad, enligt Axfood.

Axfoods märke Garant säljs av Willys och Hemköp som ingår i Axfoodkoncernen. Skinkan ska innehålla 4,5 procent fett, enligt innehållsförteckningen. Enligt Claes Salomonsson, presschef på Axfood, är beräkningen utan svål. 

Felstyckad

Efter att Icakuriren skickat över bilden på den skivade skinkan ringer Claes Salomonsson:

– Det är en totalt felaktig skinka, så här ser inte en normal skinka se ut. Den är felstyckad och den vill vi inte stå för. Jag kan bara beklaga. Är det någon som handlar den i butik, då blir det byte och ersättning på en gång. 

– Vi har nu också vänt oss till leverantören för att påpeka misstaget och väntar på ett svar. Jag hoppas och tror ändå att smaken på den skinka du fått är korrekt för smakprov och betygsättning.

Claes Salomonsson återkommer via mejl och förklarar att man efter vår kontakt undersökt två skinkor som visade sig vara “helt ok”. 

– Den du fick verkar alltså vara ett enskilt misstag, byggt på ett mänskligt misstag där köttet helt enkelt styckats fel.

Icakuriren avslöjar: Ekologisk julskinka är fullspäckad med fett
Lidl säljer sin skinka under sitt eget varumärke Svea Lantkött. Företaget uppger att man kommer att ändra innehållsdeklarationen så fort det är möjligt.

Nya besked

Skinkan från Lidls eget märke Svea Lantkött ska enligt egen utsago innehålla 6,4 procent fett. När skinkan skivas blottas en bred fettrand. Enligt det första beskedet som vi får från Lidls inköpare är svål och fettrand inkluderade i fett­procenten. 

Efter att Lidl har sett bilden på sin uppskurna skinka ges nya besked.

Petra Whitehead, pressansvarig på Lidl:

– Den deklarerade fetthalten 6,5 procent inkluderar inte svål och fettrand. Dock är det tydligt om man tittar på bilden du skickade att fetthalten i köttet är högre än de deklarerade 6,5 procenten. 

Petra Whitehead säger att uppgiften om fetthalt, som deklareras på förpackningen och lämnas från leverantören och deras analysföretag, är ett genomsnittligt värde. 

– Varje gris är unik vilket gör det svårt att ange exakt fetthalt på varje enskild skinka. 

Lidl kommer nu att korrigera innehållsdeklarationen.

– Vi kommer att se över detta och ändra deklarationen gällande fetthalt så fort det är möjligt. Sannolikt kommer vi inte hinna göra detta innan julen 2018, säger Petra Whitehead. 

Icakuriren avslöjar: Ekologisk julskinka är fullspäckad med fett
– Skinkan är inte representativ för den skinka vi har, säger Melins. Företagets skinka är Kravmärkt, därav den bleka färgen. Se notis längre ner.

Högt kilopris

Dyrast i smaktestet är skinkan från Melins som kostar 259 kronor kilot. Enligt förpackningen ska den ha en fetthalt på 4,4 procent utan fettrand. 

När Icakuriren skär upp skinkan visar den sig till stor del bestå av fett. Om man tvingas skära bort fettrand och svål blir kilopriset betydligt högre – och ytterst lite skinka kvar till julbordet.

Benny Melin på Melins förklarar att fel skinka har skickats till Icakuriren. 

– Du har i hastigheten fått en av de skinkor som vi sorterat bort i en egen låda. Den är inte alls representativ för den skinka vi har, förklarar han. 

Enligt Benny Melin ska den genomsnittliga fetthalten inklusive fettrand vara mellan 6 och 8 procent och fettranden på en normalstor skinka med svål 1 till 1,5 centimeter. Han förklarar att bortsortering sker optiskt vid styckningen för att det överfeta inte ska komma ut till butik eller storkök. 

– Det är en mycket liten del som behöver bortsorteras.

Krav från Krav gör skinkan blek

Skinkan från Melins är blekare än de övriga. Det beror på att den är Kravmärkt och därmed inte får innehålla nitrit enligt Kravs regler. 

Nitrit är en konserveringsmetod som även påverkar färgen. Utan nitrit förkortas hållbarheten och köttet blir lite gråare. 

Nitrit förhindrar tillväxt av den farliga bakterien Clostridium botulinum som kan tillverka ett gift som ger allvarliga neurologiska störningar. Därför används nitrit i många charkuteriprodukter och även i julskinka. 

Källa: svensktkott.se

Hela testet av ekologiska julskinkor:

Icakuriren avslöjar: Ekologisk julskinka är fullspäckad med fett

Namn: Garant/Axfood

Vikt: 2,2 kg

Pris per kg: 99–119 kr*

Tillverkad: Sverige

Ekomärkning: EU-lövet, Krav (vissa ingredienser) 

Karaktär: Fint rosa med saftigt blänk men minst en tredjedel är fettkant. Tydlig, lite syrlig köttsmak samt lagom sälta och metallisk doft.

Plus: Trevlig fläsksmak. Rätt köttstruktur.

Minus: För mycket fett. Luktar järn. Inte riktigt saftig.

Betyg: 3

Icakuriren avslöjar: Ekologisk julskinka är fullspäckad med fett

Namn: Änglamark/Coop

Vikt: 2,5 kg

Pris per kg: 129 kr

Tillverkad: Sverige

Ekomärkning: EU-lövet, Krav (vissa ingredienser)

Karaktär: Snygga skivor med svål på sniskan. Mycket sammanhängande kött, lagom med samlat fett. Härlig fläsksmak och köttkaraktär.

Plus: Blank i skivan. Saftig. Kryddig ton. Fräsch doft.

Minus: Aningen salt.

Betyg: 5

Icakuriren avslöjar: Ekologisk julskinka är fullspäckad med fett

Namn: Svea Lantkött/Lidl

Vikt: 3,6 kg

Pris per kg: 139 kr

Tillverkad: Sverige

Ekomärkning: EU-lövet, Krav (vissa ingredienser)

Karaktär: Inga fulsmaker men salt dominerar stort. Mycket insprängt fett i skivan men ändå torr ­konsistens.

Plus: Fräsch fettdoft. Fräsch kött-ton.

Minus: Broskbitar. För mycket fett. För torr. Jättesalt. Överkokt.

Betyg: 2

Icakuriren avslöjar: Ekologisk julskinka är fullspäckad med fett

Namn: I love eco/Ica

Vikt: 1,8 kg

Pris per kg: 169 kr**

Tillverkad: Sverige

Ekomärkning: EU-lövet

Karaktär: Rustik, ytterst fettsprängd, sammansatt skiva, med nära hälften fett. God doft men ettersalt smak som döljer köttaromen.

Plus: Ganska saftig.

Minus: Orimlig fettmängd. Rejält för salt. Inattraktiv.

Betyg: 2

Icakuriren avslöjar: Ekologisk julskinka är fullspäckad med fett

Namn: Scan Pighamskinka

Vikt: 2,8 kg

Pris per kg: 169 kr

Tillverkad: Sverige 

Ekomärkning: EU-lövet, Krav (vissa ingredienser)

Karaktär: Mycket röd och naket mager med något trött fettlukt. Ohjälpligt smultorrrt kött med syrlig ton.

Plus: Inte mycket synligt fett.

Minus: Ej attraktiv. Mjölig konsistens. Väl salt. Ingen köttsmak. Överkokt.

Betyg: 2

Icakuriren avslöjar: Ekologisk julskinka är fullspäckad med fett

Namn: Melins (utan salpeter)

Vikt: 1,4 kg

Pris per kg: 259 kr

Tillverkad: Sverige

Ekomärkning: EU-lövet, Krav

Karaktär: Gråbeige med nära hälften fett i skivan. Doft av cykeldäck och härsket fett. Smaken saknar salt men lutar åt galt.

Plus: –

Minus: Kemisk doft. Torr. För lite salt. Motbjudande smak. Panelen spottade.

Betyg: 1

Så testade vi

Icakurirens smakpanel blindtestade sex sorters ekologisk kokt julskinka utan ben. Vi smakade tunna skivor av de olika sorter vi fick tag på i Stockholm i slutet av november 2018. Skinkorna testades kalla och ogriljerade, utan tillbehör. Vi skivade en bra bit in i varje köttstycke. 

Panelen tittade, luktade, smakade och tuggade. Slutligen sattes smakbetyg mellan 1 och 5 där 5 är bäst. 

* Enligt Axfood beror prisskillnaden bland annat på att företaget säljer skinkorna i olika kedjor (Willys och Hemköp).

** Riktpris enligt Ica. Handlarna bestämmer priset själva.

När Icakuriren granskar, testar samt smak-testar livsmedel och produkter köper vi dessa i butik utan tillverkarnas och butikernas vetskap. Eftersom smaktestet av skinka gjordes i november, innan skinkorna fanns i butik, bad vi producenterna tillhandahålla skinkor. Det är dessa skinkor som ingick i smaktestet.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top