• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Linda Skugge: Vi borde inte hylla de hänsynslösa

  Jag hittade en fantastiskt spännande artikel i Dagens Nyheter som Örjan Strandberg, ordförande i Stockholms Innovatörskrets hade skrivit.

  "Bota inte avvikare – ta vara på talangen", skrev han. "Avvikare från flockens normer värderas generellt oftare negativt än positivt. Samhället har, ofta genom kortfattade bokstavsbeteckningar helt enkelt beslutat att avvikande beteenden i första hand utgör mentala nedsättningar, en för samhället negativ egenskap, ett sjukdomsbegrepp som helst behöver botas."

  Sedan exemplifierar han detta med att skriva att om vi sjukdomsförklarar och försöker "bota" alla särlingar så kommer vi inte få några framtida Steve Jobs.

  Just det, tänkte jag! Heja alla som är annorlunda! Tills jag kom på att vänta nu, men var inte Steve Jobs ett riktigt rötägg och gick tillbaka till en av biografierna jag läst om honom och hur han byggde upp Apple.

  Steve Jobs beskrivs av alla som en grym tyrann. Obehaglig, karismatisk och kylig. Han kom alltid sent eller uteblev till viktiga möten. Han sa ständigt till sina anställda att de var värdelösa. Han ljög ofta. Han vägrade i början att ta på sig faderskapet för sin första dotter Lisa trots ett DNA-test. Han sa till och med offentligt i media (!) att rent statistiskt kunde tjugoåtta procent av USA:s befolkning vara far till Lisa.

  Han var känd för att tiga folk till underkastelse för att få sin vilja igenom och beskrevs som motsatsen till lojal. Han övergav tvångsmässigt dem som stod honom nära.

  Värst är att han i stort sett aldrig premierade dem som var med och byggde upp företaget från allra första början. När en av hans ingenjörer påpekade att de borde ge ett antal optioner till en nyckelperson svarade Jobs iskallt: "Jag tänker ge honom noll optioner." Dessutom tog han alltid åt sig äran för andras idéer. Allra helst på en scen.

  "Think different", lydde Jobs och Apples ledord. Från scenen brukade han läsa upp sitt heliga mantra: "Vi vill hylla de galna. De missanpassade. Rebellerna. Orosstiftarna. De runda bultarna i de fyrkantiga hålen. De som ser annorlunda på saker och ting. De är inte förtjusta i regler."

  Stopp, stopp, vill jag skrika. Det går att vara galen OCH snäll! Man kan vara galen men ändå generös och ständigt vilja hjälpa andra och dela med sig. Man kan vara galen utan att vara hänsynslös och alltid ta credit för andra människors arbete. Jag är den första att ställa mig bakom hyllningskören till alla avvikande särlingar som tänker nytt och annorlunda, men varför hålla på att hylla människor som beter sig illa?

  Jag tycker om ett citat av Dr Wayne Dyer: När du får välja mellan att ha rätt och vara snäll, välj snäll.

  Ingen kan få mig att tro att vi inte hade fått fram bra datorer utan Steve Jobs

   

  Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!