• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Linda Skugge: Vilken framtid har framtidens människor?

  Nu föds de barn som kommer att leva i över hundra år. Tänk allt de kommer få uppleva, alla innovationer, all fantastisk ny teknik, rymdresorna! De kommer bara skratta åt dagens "e-hälsa" för äldre med storsatsningar på så absurda saker som "robotkatter". De kommer skratta eftersom när de blir gamla så blir ingen "gammal". Demens kommer inte längre existera. De kommer inte acceptera biologiska tillkortakommanden och sjukdomar. De kommer att kunna betvinga döden och göra människan odödlig.

  Och jag kommer missa allt! Jag kommer inte att leva så länge att jag har möjlighet att få uppleva denna fantastiska livets efterrätt. Jag vet att det är barnbarnen som är livets efterrätt och visst verkar det jättegosigt med barnbarn men… nu är det så att jag har läst en helt fantastisk bok som Tekniska Museet gett ut, Du sköna nya människa (Lotten Wiklund och Milis Smith) och nu kan jag inte sluta tänka på att våra barns framtid kommer att bli så mycket mer avancerad än vad man i sin vildaste fantasi kunnat föreställa sig.

  Döva kan höra med hjälp av CI (Cochleaimplantat) som återskapar sinnen. Inom en överskådlig framtid kommer man kunna ersätta skadad hjärnvävnad med biologiska hjärnproteser odlade i laboratorier. Och man kommer även att kunna sammankoppla hjärnan med omvärlden. Det heter Brain machine interfaces och redan 2025 hoppas man att det är en del av vardagen, inte bara inom sjukvården utan även inom underhållningsbranschen. Syntetisk telepati är redan verklighet! Projektet heter Silent Talk och är en hjälm med inbyggda EEG-sensorer som ska hjälpa människor att kommunicera utan att behöva använda rösten.

  En brittisk professor har lyckats att sammankoppla sitt nervsystem med sin frus. Det går även att koppla en protes till nervsystemet. Bioprinting där man skriver ut till exempel näsor och öron är en realitet. Och det finns även billiga alternativ för alla som inte har råd att köpa dyra proteser. Makerbot som tillverkar 3d-skrivare har startat projektet Robohand, där ritningar och instruktioner läggs ut på nätet och sedan ställer företag eller personer som har 3d-skrivare upp gratis och skriver ut delarna till dem som inte har råd.

  Ola Hermanson, mannen som gav oss Cardigans, är forskare i neurovetenskap på Karolinska institutet. Han säger att de riktigt stora framstegen ligger "alldeles runt hörnet". Målet är att skapa en hjärna! 

  Jag känner det som att jag blir snuvad på konfekten här. Eller är det tvärtom? 

  Enligt nationalekonom Stefan Fölster så kan inom en tjugoårsperiod så mycket som 53 procent av jobben i Sverige ha ersatts av robotar eller
  automatiserats. Hur ska alla dessa odödliga människor försörja sig?

  Och var ska alla människor (och eventuella robotar) som aldrig dör bo? I rymdskepp som i filmen Wall-E

  Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!