Snart kommer gamarna och tar ditt hus!

Tänk om fogden tog ditt hus för att banken skingrat bort dina pengar? Det låter som en mardröm – men för grekiska folket är det på allvar.

Anta att du är en glad tonåring som sitter hemma med lurarna på och lyssnar på musik i din Ipod som du fick på 15-årsdagen. Plötsligt bankar det på dörren och kronofogden står där med ett team tuffa medarbetare. Han meddelar att dina föräldrar levt loppan för alla familjens pengar och skuldsatt sig och sedan stuckit, ingen vet vart. Han sliter av dig Ipoden för den tillhör numera banken och börjar sedan bära ut alla möbler ur huset.
Samtidigt meddelar han att du de närmaste tjugo åren får försöka försörja dig som tidningsbud, hamburgerkock och/eller prostituerad för att dra ihop pengar till avbetalningen på familjens skuld.

Hur skulle du känna då? Ungefär som de flesta greker känner det i dag, skulle jag tro. Plötsligt ska de börja betala av på en skuld som de flesta inte visste existerade, och de ansvariga har försvunnit utan att meddela adressändring.
Ungefär som islänningarna kände det för några år sedan när de fick veta att varenda en av dem var skyldig utländska banker en summa som det skulle ta halva livet att betala av. Eller som letterna kände det när svenska banker lurat på dem usla lån som tvingade dem att stänga skolor och sjukhus och halvera sina löner.
Vad är det som säger att inte vi svenskar står där med tvättad hals en vacker dag och får höra att vi faktiskt är skyldiga utländska banker våra hus, våra pensioner och vårt stadshus med klockspel och allt? 

Det finns en hel skuggvärld som kallas “shadow banking” där hedgefonder och så kallade vulturefonder, “gamfonder”, kretsar kring allting som luktar blod, eftersom det är på andras förlust de tjänar svindlande pengar. Just nu gnuggar de sina tassar i förhoppning om att Grekland ska gå i konkurs, för då rasslar det bara till för dem. Om jag hade läst om dessa gamar och hajar i Flamman eller Proletären skulle jag kanske avfärdat dem som konspirationsteorier. Men det stod i Svenska Dagbladets näringslivsbilaga, vilket gjorde mig nervös.

Hur ska vi bekämpa dessa gamar? Ska vi anlägga krigsmålning och börja dansa ceremoniella danser i finanskvarteren? (Tja, det funkar väl varken bättre eller sämre än något annat och så får man lite motion.) Eller ska vi återgå till att byta stenyxor och hudar med varandra? Kaurisnäckor som ny valuta?
Eller ska vi snällt rulla över på rygg och låta saker ha sin gång, tills vi själva står där på Stureplan och försöker kränga skosnören till folk som kliver ur limousinerna, medan våra barn stillsamt svälter ihjäl under Svampen? Detta funderar jag på just nu. Jag ska underrätta er när jag löst problemet.

Av Katarina Mazetti

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top