Birgita Klepke bytte bana – blev ståuppare vid 60: ”Lever min dröm”

Hur svårt kan det va? undrade Birgita Klepke, 67, och sadlade om från utbildare och journalist till komiker. Nu gör hon succé med bejublade skämt om sina egna förtretligheter i vardagen – och Babben Larsson har hjälpt henne på vägen.

Hon skriver allt sitt material själv och i stället för att svära över livets vedermödor ser Birgita till att göra humor av dem. 

− Som den där fästingen som bet sig fast sig på ett onämnbart ställe, hur ska jag få bort den? undrar Birgita i en monolog som ger svaret.

− Det handlar om att se det komiska och sedan skruva på detaljerna och lyfta fram det absurda i situationen, förklarar Birgita Klepke.

Hur fästingen slutligen fick lämna sin boplats är ännu en hemlighet – den sitter vid tidpunkten för intervjun kvar.

− Men inte så länge till, hoppas Birgita, som har en lösning på gång. Hemlig dock, fram till dess att publiken får ta del av upplösningen.

Nybörjarkurs i stand up

Enligt Birgita var det en slump att hon halkade in på humorbanan, även om vännerna i efterhand sa ”det här har vi väntat på”. Hon var då 60 år och hade jobbat med arbetsmarknadsjournalistik och utbildning i många år.

Men det var dags att ta ett nytt steg i livet, och att framträda inför publik var inte så olikt att föreläsa.

Det här är Birgita Klepke

Ålder: 67 år.

Familj: Två vuxna söner med familjer.

Bor: Stockholm.

Skrattar själv åt: humorserierna ”Trevlig helg” på SVT och ”Solsidan” på TV4.

Aktuell: Med soloföreställningen ”Hur svårt kan det va?”

– Jag hittade en nybörjarkurs i stand up i en kurskatalog och sökte, men när jag kom in vågade jag inte åka dit. Men året därpå var jag på plats, skeptisk, jag kände mig obekväm.

Men så hände det. Det var uppspel avslutningskvällen och Birgita beskriver hur hon  blev helt besatt när publiken jublade.

− Jag hade aldrig varit med om en sån kick i hela mitt liv.

Babben Larsson coach

Av en slump befann sig Babben Larsson i publiken och hon såg Birgitas talang direkt. Hon blev Birgitas coach den första tiden och har sedan dess varit något av en mentor. 

− Jag har fått lära mig tricks för att inte avslöja min nervositet. Babben är en konstruktiv kritiker som jag lärt mig mycket av.

Idag är Birgitta Klepke en eftertraktad komiker. Foto: Marianne Hühne von Seth

Men framför allt har Birgita lärt sig genom att ”hålla på”. Hon har vid intervjutillfället genomfört 347 framträdanden på pubar, dansbanor, föreningar och okända klubbar. De flesta har varit obetalda och Birgita har ofta bekostat resorna själv. 

− Det är så vardagen ser ut för nybörjare i branschen. 

Men i dag är Birgita en eftertraktad komiker. Hon framträder på prestigescenen Norra Brunn i Stockholm, hon har medverkat i flera humorprogram på tv. Numera är framträdandena arvoderade. 

Lever sin dröm

− Det är en fördel för mig att vara kvinna och äldre i en bransch där de flesta är män mellan 25 och 40 år. När jag står på scenen sticker jag ut med mina skämt om mjällvårtor och åderbråck.

Signaturen ”Hur svårt kan det va’?” har blivit Birgitas varumärke så trots att hon använt uttrycket privat i många år så sparar hon det numera till föreställningarna.

Journalistiken får allt mindre utrymme och komikerlivet har blivit en livsstil. När Birgita inte repeterar eller framträder ägnar hon mycket tid åt att skriva sitt eget material.

− Jag lever min dröm och har fått ett liv som för tio år sedan skulle känts helt otänkbart, säger Birgita.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top