Linnéa Dickson skapar drömträdgårdar i nytt SVT-program: ”Försöker se det med deras ögon”

”Äntligen får jag sprida kunskap om att odla”, säger ­trädgårdsingenjören Linnéa Dickson entusiastiskt. I höst leder hon ”Drömträdgården” på tv. Ett slags ”gör om mig” där ­vissnade trädgårdar får nytt liv.

Programmet påminner om ”Husdrömmar” genom att Linnéa åker ut till människor som vill skapa något nytt och att sedan ge kreativa förslag på förändring. 

– Det kan vara ett litet projekt eller en hel trädgård. Men det viktiga är att försöka se det med deras ögon, för det är ju ändå de som ska trivas i trädgården.  

Linnéa Dickson

Ålder: 41 år.
Familj: Maken Kristofer Matti, tre katter, en hund, ankor och höns. 
Bor: Gård i Ljungarum i nordvästra Skåne.
Aktuell: Programledare för ”Drömträdgården”. Start 28 november på SVT1 och SVTPlay.

Projekten kan se helt olika ut, det kan vara allt ifrån att bygga en liten anläggning för att samla in regnvatten till något som börjar med en stor rabatt men som slutar i en helt ny trädgård.  

– Det är viktigt att också ge tittarna exempel på hur man kan göra, att visa att det finns olika sätt att göra det på och med olika stor budget. Vi vill att våra förslag ska vara möjliga för alla.

Trädgårdsdesigner Nicole Wilson och trädgårdsingenjör Linnéa Dickson tar sig an trädgårdar och drömmar. Foto: Christoffer Lomfors/SVT

Två säsonger av ”Drömträdgården” klara

Men hon är inte ensam i programmet. Hon gör det tillsammans med Nicole Wilson som tidigare har designat kreationer till stjärnor som Robyn och Lady Gaga, men som sedan sadlat om till trädgårdsdesigner. Linnéa själv är trädgårdsingenjör med inriktning på design och har stor erfarenhet av skötsel, odling och rådgivning. Hon arbetar som samordnare för parker, mötesplatser och gröna platser i Malmö och som projektledare för Malmö Garden Show.  

– Jag tar ledigt för inspelningarna helt enkelt men annars kör jag på som vanligt, säger hon. 

Det tar ju tid för en trädgård att växa. Så två säsonger har spelats in innan programmet ens börjat sändas för att kunna visa hur trädgården förvandlas från en idé till dess att det börjat prunka och växa. Det innebär att det varit en lång, och lite nervös, väntan för Linnéa som inte gjort tv förut. 

– Jag har hittills bara sett några minuter så det känns lite läskigt. Jag har fått släppa kontrollen men jag litar på teamet av erfarna producenter, regissörer och yrkesfolk. 

5 snabba frågor

Äter gärna: Allt som inte har ögon. 
Dricker gärna: Jag älskar champagne. 
Favoritprogram på tv: ”Homestead rescue” och Gardeners world”, som jag lärt mig massor av. Och så älskar jag “Drag Race Sverige”. Skulle vilja ha ladan full av fantastiska klänningar och huvudbonader.
Växt jag helst skulle vara: Jag är ju döpt efter blomman Linnéa men den blommar ju bara 24 timmar så det är ju lite trist, så att vara en majskolv verkar ju roligare.
Hur vet man att man har gröna fingrar? Man har svart jord under naglarna.

Samtidigt har hon haft nytta av sin bakgrund som ”skådespelarapa”.

– Mellan det jag var sju år tills jag var 19 så gjorde jag i princip ingenting annat än att gå på grundskolor och gymnasium inriktade på teater och musik och jag älskade det.  

Men när hon skulle söka scenskolan så försvann plötsligt intresset.

– Jag tappade bort mig själv lite och utbildade mig istället till serietecknare. Men där kunde jag också få användning av berättandet som skådespelarutbildningen gett, och inte minst att skapa karaktärer.

Linnéa Dickson i Slottsträdgården i Malmö där hon jobbade i åtta år. Foto: TT

Bland annat skapade hon den egna seriekaraktären, Katten Snoppson. 

– Jag heter ju Dickson och blev retad för det när jag var liten, så Snoppson var lite självbiografiskt och samtidigt tog jag revansch, säger hon och skrattar. 

Det har handlat mycket om katter i hennes liv.  

– Azzar hette min första katt. Och när jag och min man flyttade från Malmö ut på landet så hade den avstyckade gården vi köpte inget namn, den hette bara 2:42 tror jag. Så vi döpte gården efter katten till ”Azzargården”. 

Återbruk inom trädgård viktigt

Namnet Dickson har hon efter pappa Clint som kommer från New York. Han är mångsysslare, fotograf, kreativ och gillar att skapa saker. Bland annat brukade han ta med Linnéa, som barn, ut på ”sakletarrundor”.  Tidiga söndags­morgnar i Malmö innan staden vaknat gav de sig ut och letade i sopcontainrarna efter någonting spännande och användbart. 

– Han kunde sen designa möbler av återbrukat material och vi hade guldfiskar i en gammal oljetank som vi målade jättevackert. Både min mamma och pappa har uppfostrat mig i att se guld i andra människors skräp. Och jag har bara fortsatt och har nu stora lador med saker som andra slängt bort. Att till exempel återbruka inom trädgård är jätteviktigt för mig. 

Linnéa Dickson trädgårdsmästare i Malmö

I sin bok ”Snickarglädje i trädgården” ger hon mängder av tips hur man kan pigga upp sin trädgård med enkla medel, och gärna med hjälp av återvinning. Varför inte starta en facebook-grupp med grannarna så att deras skräp kan bli ditt och tvärtom, tipsar hon i boken. Teckningarna i boken är hennes men bilderna är tagna av hennes man Kristofer Matti som förutom intresset för trädgård också är fotograf.


LÄS ÄVEN: Linnéa Dickson: 5 saker att göra i trädgården i höst och vinter


I åtta år var Linnéa trädgårds­mästare i Slottsträdgården i Malmö, som dessutom verkar vara en plantskola, inte bara för växter utan också för tv- folk. När Linnéa sedan blev ansvarig för Slottsträdgården så efterträdde hon nämligen John Taylor, känd som trädgårdsmästare i ”Trädgårdstider” med bland andra Pernilla Månsson Colt och kocken Tareq Taylor. Finns det risk för konkurrens?

– För mig kommer fokus att vara på de olika människorna och deras olika trädgårdar. Alla trädgårdsprogram erbjuder ju någonting eget, något speciellt, och alla behövs för intresset för trädgård är stort.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top