• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så odlar du för doft – 3 recept från boken Den parfymerade trägården

  Odla din egen parfym, skörda din egen rökelse och gör din egen rengöringssprej. Elin Unnes delar med sig av sina bästa tips och 3 väldoftande recept från sin bok Den parfymerade trädgården.

  Så odlar du för doft – 3 recept från boken Den parfymerade trägården

  Hur ska man tänka när man odlar för doft? 

  Några saker som man kan tänka på är att placera de doftande växterna på rätt plats. Till en uteplats med kvällssol och oljelampor, där du dricker ditt kvällste eller bjuder vänner på ett glas vin, är det extra romantiskt att välja växter som doftar på kvällen och natten. Som kaprifol eller slingertry, narcisstobak, såpnejlika och spikklubba. Ljusa växter som tobak, såpnejlika och spikklubba ser dessutom ut att lysa i skymningen, och det är spännande att se hur nattfjärilarna dyker upp när mörkret faller. Vissa odlare anlägger hela trädgårdar utifrån hur växterna uppfattas i mörkret, de kallas för månträdgårdar. 

  Har du en eländig torrfläck i gräsmattan kan man så kamomill eller perserklöver där, de klarar rätt tuffa förhållanden och när solen ligger på och steker doftar kamomillen tuttifrutti och perserklövern doftar rökelse. Citronmeliss kan också kolonialisera torrare områden, vid husväggar eller under äppelträd till exempel, och om den tillåts växa på och gå i blom så älskas den av pollinerarna. 

  Längs välpromenerade gångar, eller vid hustrappen, är det roligt att kombinera citronverbena, som får växa sig hög, och stora krukor med doftpelargon. Det är omöjligt att gå förbi utan att dra med handen över bladen och så sprids en vacker parfym av citron och ros. 

  Det går också att försöka förlänga doftsäsongen så mycket som möjligt, med tidiga doftande blommor som viol och narcisser, muskatellsalvia som doftar parfym hela sommaren, och vinterblommande anomalier som trollhassel, som blommar och doftar exotiskt i februari.

  Man kan också jobba med kombinationer, och koncentrera sig på växter som blommar och doftar samtidigt. Försök hitta en slingertry eller kaprifol som blommar samtidigt som syrenen till exempel, eller kombinera kryddsalvia med vänderot, de doftar fantastiskt tillsammans. 

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!