Så odlar du för doft – 3 recept från boken Den parfymerade trägården

Odla din egen parfym, skörda din egen rökelse och gör din egen rengöringssprej. Elin Unnes delar med sig av sina bästa tips och 3 väldoftande recept från sin bok Den parfymerade trädgården.

Hur ska man tänka när man odlar för doft? 

Några saker som man kan tänka på är att placera de doftande växterna på rätt plats. Till en uteplats med kvällssol och oljelampor, där du dricker ditt kvällste eller bjuder vänner på ett glas vin, är det extra romantiskt att välja växter som doftar på kvällen och natten. Som kaprifol eller slingertry, narcisstobak, såpnejlika och spikklubba. Ljusa växter som tobak, såpnejlika och spikklubba ser dessutom ut att lysa i skymningen, och det är spännande att se hur nattfjärilarna dyker upp när mörkret faller. Vissa odlare anlägger hela trädgårdar utifrån hur växterna uppfattas i mörkret, de kallas för månträdgårdar. 

Har du en eländig torrfläck i gräsmattan kan man så kamomill eller perserklöver där, de klarar rätt tuffa förhållanden och när solen ligger på och steker doftar kamomillen tuttifrutti och perserklövern doftar rökelse. Citronmeliss kan också kolonialisera torrare områden, vid husväggar eller under äppelträd till exempel, och om den tillåts växa på och gå i blom så älskas den av pollinerarna. 

Längs välpromenerade gångar, eller vid hustrappen, är det roligt att kombinera citronverbena, som får växa sig hög, och stora krukor med doftpelargon. Det är omöjligt att gå förbi utan att dra med handen över bladen och så sprids en vacker parfym av citron och ros. 

Det går också att försöka förlänga doftsäsongen så mycket som möjligt, med tidiga doftande blommor som viol och narcisser, muskatellsalvia som doftar parfym hela sommaren, och vinterblommande anomalier som trollhassel, som blommar och doftar exotiskt i februari.

Man kan också jobba med kombinationer, och koncentrera sig på växter som blommar och doftar samtidigt. Försök hitta en slingertry eller kaprifol som blommar samtidigt som syrenen till exempel, eller kombinera kryddsalvia med vänderot, de doftar fantastiskt tillsammans. 

Så odlar du för doft – 3 recept från boken Den parfymerade trägården

Rengöringssprej

Ättika och vinäger är husmödrarnas favoriter när det kommer till avkalkning och rengöring. Den här rengöringssprejen kan användas på samma sätt som köpta medel: spreja på handfatet, spegeln, kristallkronan, i duschkabinen eller köket och torka rent med fuktig trasa. 

1 citron, bara det yttersta skalet 
2 msk torkad lavendel
2 lagerblad, gärna färska
3 dl ättikssprit, 12% 
ev blomstervatten, t.ex. timjan 

Gör så här

Skala citronen med potatisskalare och lägg skalen i en glasburk tillsammans med örterna. Fyll på med ättikan. Låt stå i två veckor, skaka då och då. Sila och fyll på en ren sprejflaska. Spä eventuellt sprejen med lika delar blomstervatten: helt ren är det bra drag i den, men ibland räcker det med en mildare sprej. 

Det funkar lika bra med skal från apelsin, lime eller grape – skrubba bort eventuell smuts och vax med rotborste innan användning. 

Lavendel är en klassiker när det kommer till renhet, precis som lager, som även används rituellt: några lagerblad i såpvattnet håller hemmet rent längre. Men örter kan väljas utifrån tycke, smak och tillgång. Pors eller malört borde till exempel vara extra bra mot pälsänglar och liknande i garderoben. 

Deodorant

En saltkristall är ett utmärkt alternativ till syntetiskt parfymerade deodoranter. Enda problemet är att man ibland luktar en gnutta antiseptiskt. Den här deon luktar friskt och gott, och örterna är antiseptiska nog att ha ihjäl bakterierna som får svett att lukta illa. 

1/2 tsk tallkåda
2 1/2 dl vodka, gärna doftsatt
2 citroner, endast det yttersta skalet
2 apelsiner, endast det yttersta skalet
10 lagerblad, färska
3 msk tallbarr, färska och hackade
3 msk timjan, färsk och hackad
2 msk glycerin
1 dl blomstervatten, t.ex. lavendel

Gör så här

Lös upp kådan i vodkan (om kådan är hård, mortla den till ett pulver först). Hacka citron- och apelsinskal fint, blanda med kådavodkan och rör tills allt blandats. Finhacka övriga färska örter, lägg i en burk med tättslutande lock och täck med kådavodkan – toppa upp med mer vodka om någon ingrediens sticker upp över ytan. Skruva på locket och låt stå mörkt upp till 1 månad. 

Sila bort öreterna genom ett muslintyg eller en saftduk och blanda vätskan med glycerin och blomstervatten. Fyll på en flaska med sprejmunstycke, och förvara mörkt och kallt mellan användningar. 

För extra doft, låt vodkan dra några dagar med örter som lavandel, timjan eller apelsinblommor. 

Smältande badoljekakor

Badoljekakor ser ut ungefär som tvålar, men innehåller bara oljor och örter. Samtliga oljor är fasta i normal rumstemperatur, men när de kastas i hett vatten smälter de och skapar ett oljigt, mjukgörande, lyxigt doftande örtbad. Fiska upp det sista av kakan innan den smält helt och stryk över kroppen när du badat klart. 

1/2 näve blandade, torkade örter och blommor
70 g kakaosmör
30g sheasmör
30g koksfett
10-30 droppar eterisk olja 

Gör så här

Stoppa de torkade växterna i en glasburk med tättslutande lock och fyll på med kakaosmör, sheasmör och kokosfett. Förslut locket. 
Ställ burken i solen, eller på ett varmt element på vintern. Oljorna kommer att smälta och förhoppningsvis täcka blommorna – om blommorna inte är täckta, fyll på med mer fett. Låt stå, från någon dag till ett par veckor. Skaka om burken någon gång om dagen. Droppa eventuellt i eteriska oljor och fyll örtoljeblandningen i formar – använd muffinsformar eller iskubslåda till exempel. Se till så att blommorna fördelas hyfsat jämt mellan formarna, så att inte alla hamnar i den sista. 
Innan oljorna stelnat helt går det att arrangera en eller ett par extra snygga blommor på toppen av kakan. Ställ svalt och låt stelna helt. Förvara mörkt och svalt, i en stor burk eller inslagna i aluminiumfolie. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top