• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Guide: Så odlar du tomaterna själv - enkelt och gott

  Den godaste tomaten plockar du solvarm från egen kruka. Att odla dem själv är inte särskilt svårt – och väljer du sorter smart kan du skörda från midsommar till november.

  Guide: Så odlar du tomaterna själv - enkelt och gott
  Foto: TT

  Så här odlar du tomater

  Du behöver:
  Fröer
  Bra såjord
  Minidrivhus eller liknande odlingstråg med genomskinligt lock
  Tillskottsbelysning/värme

  1. Runt 1–15 mars är det dags att så. Välj bra, lucker såjord. Vattna före sådd, jämna till ytan och gör ca ½ cm djupa hål. Lägg i fröet och täck med jord. Stäng locket. Bäst gror fröerna i en temperatur runt 23 grader och med ljus 14 timmar per dygn. Har du inte tillskottsbelysning, vänta med att så till april.

  2. Efter 3–14 dagar har fröet grott. När plantan vuxit så den slår i locket, öppna locket men vänta någon vecka med att plantera om den i en plastkruka, cirka 10 cm i diameter. Välj väldränerad, långtidsgödslad, ekologisk jord. Se till att plantan är välvattnad före omplantering.

  3. Krukorna placeras lämpligen tillsammans i en större plastlåda. Fortsätt ge tillskottsbelysning, kan du hålla temperaturen på 10–15 grader nattetid och 18–25 grader dagtid är det en fördel, men inget måste. Låt plantorna torka ut mellan vattningarna, gödsla inte.

  4. När plantorna är ca 30 cm höga är det dags att plantera om för sista gången, helst i svart plastkruka, ca 20 liter. Gödsla gärna jorden med benmjöl, vedaska eller hönsgödsel.

  5. Färdiga plantor bör inte sättas ut förrän det är minst plus 10 grader. Vänj dem successivt, i skugga först. Placera luftigt för att undvika spridning av eventuella sjukdomar/ohyra.

  6. När blomningen börjar, gödsla regelbundet med svag näringslösning vid varje vattning. Rätt blandning av näringsämnen är viktig, det ska vara 1 del kväve (N) 1/2 del fosfor (P) och 2 delar kalium (K), satsa gärna på särskild tomatgödsel finns att köpa. Tomater är självpollinerande, vill du hjälpa dem på traven kan du skaka plantan försiktigt.

  7. Allteftersom plantorna växer behöver de "tjuvas", det vill säga de små skott som kommer i grenklykorna nyps bort så att näringen går till frukterna, inte till stjälkar och blad. Busk- och ampeltomater behöver inte tjuvas.

  8. När frukterna väl börjar komma är det viktigt med regelbunden vattning med näring, annars kan skalen spricka, gäller särskilt cocktailtomater som har tunna skal. Håll koll vid ojämn väderlek. Bind upp höga plantor så att de står stadigt, frukterna kan bli tunga.

  9. Skörda tomaterna allt eftersom de mognar, de ska lossna lätt från stjälken. Njut.

   

  Av Susanne Gson Engqvist

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!