Förläng den ljuvliga syrentiden

Syrener väcker en kaskad av doftminnen till liv. Förläng njutningen med sorter som har olika blomningstid. Bläddra i bildpelet och se alla syrener.

När de lila bondsyrenerna blommar vill man helst bara stå med näsan i vädret och sniffa i sig det goda doftmolnet. Underbart är ju så kort!

Men nu finns det mängder med nya varianter i handelsträdgården som gör att du kan leva länge i känslan. Det finns tidiga och sena sorter. Och det finns sorter som blommar länge, till exempel ‘Red Pixie’ som sprider sin doft från slutet av maj till början av juli.

Den japanska ligustersyrenen är ett annat bra val. Den har lite senare blomning och får sina honungsdoftande gulvita blommor i juni och juli. Arten växer sig snabbt reslig och passar i en trädgård där den kan få sprida ut sig. Ännu senare blomning har den småbladiga syrenen Syringa pub ssp microphylla ‘Superba’ som blommar från juli till oktober. Den är dessutom liten och nätt.

En annan buske till den lilla tomten är ‘Tinkerbell’, som bara blir en dryg meter hög. Knopparna är vinröda och de utslagna blommorna rosa och det är ännu ett plus – på håll uppfattas syrenen som tvåfärgad. Den optimala växten för den lilla trädgården, för maximal doft- och synupplevelse. Just det man vill ha när utrymmet är knappt.

Så får du en syrenberså

Bondsyrenen är en överlevare! Vill du fixa en berså är det både lätt och billigt, i alla fall om du eller någon god vän redan har en frodig buske.

Du kan föröka bondsyren genom att helt enkelt sticka ner pinnar i jorden, ca 30 cm långa. Gör det före midsommar, så har de flesta börjat grönska i slutet av sommaren och om några år har du din berså.

Vill du ge syren de perfekta förutsättningarna för att växa till, plantera i lucker, kompostberikad jord. Vattna ordentligt. Där pinnarna inte har tagit sig kan du sticka ner nya.

Bukett på rätt sätt

Är du van vid att plocka in syrenkvistar för att bara några timmar senare se de stora blommorna nicka till?

Om du plockar bort bladen på kvistarna förlänger du livet på blommorna med flera dagar. Det är så mycket vätska som avdunstar genom de gröna bladen att det direkt påverkar blommorna. Om du vill ha grönt i buketten, sätt i bladrika kvistar för sig.

Var också noga med att ge kvistarna en lång snittyta med vass kniv och ställa buketten i ljummet vatten. Byt vatten ofta, helst varje dag.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top