• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kompost guld värd i rabatten

  I komposten finns grunden för att dina blommor ska blomstra och dina buskar ska skjuta nya skott, helt gratis. Så här kommer du i gång.

  Kompost guld värd i rabatten
  En trädgårdskompost är lätt att anlägga och sköta. Nyckeln är att finfördela och varva våta och torra material. Resultatet är gratis jordförbättring för rabatterna.Foto: Niklas Bernstone/Johnér.

  Om du lägger vissna löv, ogräs och kvistar i ett hörn av trädgården blir det förr eller senare jord, med betoning på senare. Det är naturens lag. Vill du skynda på processen behövs bara lite jobb till, så förvandlas snabbt trädgårdens skräp till guld.
  Det är inte framför allt för näringens skull man har trädgårdskompost, utan för att den jord du får har så fin struktur. Sätter du till lite naturgödsel har du en perfekt bas för allt som växer.

  En trädgårdskompost, eller snarare de 2–3 stycken som behövs, är en lätt match att fixa. Några pallkragar på hög är allt som behövs och du är i gång. Sedan gäller det att finfördela och varva olika material, men även om du sköter din kompost tar det två–tre år att få färdig jord av ditt trädgårdsavfall. Bråttom är inte ett av de vanligaste orden i trädgården.
  Vill du även kompostera matavfall behövs en sluten behållare. Det kallas varmkompost. Processen går snabbare, eftersom det handlar om mer energirikt material, men det krävs också lite mer eftertanke.

  Bor du inom tättbebyggt område krävs att du anmäler varmkomposten till kommunen. Det kostar ingenting, men det finns vissa regler du måste följa.
  Det kan skilja lite grand, men oftast handlar det om att kompostbehållaren ska vara säkrad mot gnagardjur och fåglar och att den ska vara isolerad med till exempel frigolit. Nedbrytnings­processen ska kunna pågå även under vintern. På en del platser kan du få nedsatt avgift för sophantering.
  Regeringen har satt upp som ett av sina miljömål för sopor att 35 procent av allt komposterbart avfall ska tas om hand och många kommuner har kommit i gång med separat insamling.
  Tycker du det verkar besvärligt att kompostera? Tänk om. Har du väl startat din kompost är det en fascinerande känsla att sätta ner händerna i den varma kompostmyllan för att kolla att processen pågår.

  Håll koll på ogräset

  Ogräs hör hemma i komposten, men håll lite koll! Ogräs som sprids med frön är inte så besvärliga, men undvik stora mängder ogräs som har gått i frö. Fröna dör i regel inte, inte ens i en varmkompost. Får de stor spridning med kompostjord bäddar du för ett elände i rabatterna. Till fröogräs hör till exempel hönsarv (nate), lomme, penningört och alla mållor.
  Ogräs som sprids med rötter är besvärligare, som maskros, tistel och kvickrot. Ett knep är att först lägga renset i en svart plastsäck, som du sticker hål i. Låt den ligga
  i solen ett par månader på sommaren, så kokar rötterna sönder. Sedan kan du lägga innehållet i komposten.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!