Egen holk är guld värd

Du tar väl hand om dina små trädgårdsarbetare? Småfåglar och andra insektsätare gör ett storartad jobb i din trädgård, om du bara bjuder in dem.

Egen holk är guld värd
Foto: Per Bengtson
Egen holk är guld värd
Foto: Per Bengtson

Bygger du fågelholkar och fladdermusbon, så betalar “hyresgästerna” med att äta upp mängder av av insekter och ohyra i din trädgård.
En blåmes äter 1 500 kryp och insekter om dagen. Fladdermusen tar nattskiftet och sätter i sig uppemot 7 000 insekter av olika slag. Fåglarna bjuder dessutom på skönsång. Dessutom är blåmesar, flugsnappare och fladdermöss betydligt trevligare att ha i trädgården än bekämpningsmedel och stora sprutflaskor.

I början på säsongen kan du göra mycket själv genom att ta bort bladlöss och annan ohyra för hand från rosor och andra mindre buskar. Träd kan sprutas med hård styrka på vattensprutan.
Det räcker tyvärr inte så långt om det är ett ohyrerikt år.
För att försäkra dig om en bra stab av “medarbetare” i kriget mot ohyran, finns en hel del att göra.
Se över de fågelholkar som redan finns i trädgården och satsa på att bygga några nya. Även de små fåglarna har sina revir, men du kan ändå lugnt sätta holkarna ganska tätt. Då kan olika fågelarter stanna i din trädgård med överlappande revir.
Det finns förstås färdiga holkar att köpa, men har du lite virke och är någotsånär händig, bygger du lätt egna hem till småfåglarna. Glöm inte fladdermöss, igelkottar och humlor. De gör ju också stor nytta i trädgården.
Fladdermöss brukar ha sommarbon i gamla ihåliga träd. Är det ont om sådana träd i din närhet kan du försöka locka med ett “sommarhus”. Vintern tillbringar de helst i grottor, gruvor och på vindsutrymmen. Det sista kan bli besvärligt om en hel koloni invaderar vinden. I ett gammalt hus finns ofta springor som vädrar ur doften, men i senare byggda, välisolerade hus kan det bli en plåga. En fågelholk bebos av en familj. I en fladdermusholk kan det rymmas upp emot 50 släktingar till Läderlappen.
En sommarholk kan vara precis det du behöver för att få hjälp med insektsbekämpningen. När du bygger en fladdermusholk, ska du sätta en liten bräda under ingången. Då kan du se om holken är bebodd. Öppna aldrig en fladdermusholk, de gillar inte att bli störda.
Svenska Naturskyddsföreningen har en hel del bra böcker som handlar om hur vi kan hjälpa våra vilda vänner på olika sätt. I boken “Bygga bo – handboken” får du mängder med tips om olika holkar och bon.
Här finns bon för fåglar, fladdermöss, humlor och andra djur. Boken är illustrerad med över 20 olika holkmodeller och rovfågelbon, salamanderbon, igelkottsbon, stekelbräden m.m.

Så bygger du holken till småfåglarna

Alla delar till holken, utom taket, kan sågas ur en bräda. Taket ska skjuta ut på tre sidor och måste därför vara bredare. Framsidan sågas kortare än bakstycket, sidorna ska ha sned överkant för att taket ska luta. Öppningshålets storlek avgör vilka fåglar som flyttar in. Blåmesen vill ha ingångshålet högst 3 cm stort, en halv cm större passar den svartvita flugsnapparen. Fast fåglarna har knappast måttband med sig vid lägenhetsjakten. Viktigast är att se till att boet är säkert, sitter 2 – 5 m över marken, att det inte kan falla ner och att inga katter, hackspettar eller ekorrar kan ta sig in. En ruvande fågelmamma vill inte ha objudna gäster!

Så bygger du fladdermusholken

Använd ohyvlat virke till holken. Då får fladdermössen lättare tag med sina små klor. Själva holken ser annorlunda ut, men är lika lätt att bygga som fågelholken. Det viktigaste att tänka på är att inte göra ingångsöppningen för bred – 1,5 – 2 cm räcker, annars kan andra lockas att flytta in. Ett tips i handboken är att bygga två bon, om det ena blir invaderat av getingar. Placera gärna holken/holkarna i ett skogsbryn om du inte vill ha det på husväggen. Placera den i söder, men med några skyddande grenar över, så att det inte blir för varmt inne i boet. 2 – 4 m över marken är lagom. Sätt upp en tunn list i nederkant för att fånga upp spillningen. Den går att använda som gödning till krukväxterna!

Hjälp fåglarna klara vårvintern

Mata småfåglarna under vintern och våren. Ge dem vildfågelfrö, solrosfrön och jordnötter som innehåller mycket fett. Det behöver fåglarna för att klara livhanken under de kyligaste perioderna.
Under sommaren kan du se att de tackat för maten. Då dyker fåglarnas visitkort upp i form av solrosor och en havreäng där man minst anar det.
Spara några solrosor och låt fåglarna få blomsterkakorna fyllda med frön nästa vinter. Så har ni ett eget förträffligt litet kretslopp.

Av: Kaijsa Eiworth

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top