Hamna inte i klistret – vi ger dig våra bästa tapetseringsknep

Det är inte lätt att tapetsera. Men för oss som har tummen mitt i handen finns det bra knep och råd.

Hamna inte i klistret - vi ger dig våra bästa tapetseringsknep
Foto: Martin Rosenborg
Hamna inte i klistret - vi ger dig våra bästa tapetseringsknep
Foto: Martin Rosenborg
Hamna inte i klistret - vi ger dig våra bästa tapetseringsknep
Foto: Martin Rosenborg
Hamna inte i klistret - vi ger dig våra bästa tapetseringsknep
Foto: Martin Rosenborg

Grundutrustning

·Hink för klister.
·Vattentråg om tapeten är förklistrad.
·Roller på skaft eller plafondpensel
·Tapetborste
·Svamp
·Kantskärare
·Sockelskärare
·Stor mutter eller sax och snöre som lod.
·Linjal
·Penna
·Tumstock av plast som inte gör märken på tapeten.
·Sax
·Arbetsbord kan hyras.
Engångsbord kan köpas för cirka 165 kronor.

Underarbete

Underarbetet är det viktigaste när man ska tapetsera – och det tråkigaste. Man måste slipa ner gamla tapetskarvar och riva bort lös tapet samt skära upp innerhörn noga. Mellan gipsskivor måste man sätta skarvremsor och sedan spackla skarvarna, minst två gånger. Väggen ska vara riktigt plan, helt utan sprickor och gropar. Allt syns när tapeten kommer på. Det är den tråkiga sanningen.
Stryk lim på spacklade ytor, så suger de inte ojämnt vid tapetseringen. Fläckar och guldtryck på den gamla tapeten kan man måla över med oljebaserad grundfärg för att undvika genomslag på den nya tapeten. Målningen kan också förhindra blåsbildning.
Det går att tapetsera på målade väggar. Vill man tapetsera över glasfiberväv, träflistapeter eller textilväv får man det arbetsamt. Väggarna måste skrapspacklas och slipas och sedan grundmålas med oljebaserad färg.
Blanka ytor eller ytor med grov struktur kräver slipning och ett lager matt väggfärg. Det finns särskild undertapet som också kan behövas. Ta noga reda på hur just dina väggar ska behandlas om du är tveksam.
Tänk igenom tapetvalet. Färgen blir mycket kraftigare eller mörkare på stor yta än på ett litet prov. Detsamma gäller ett eventuellt mönster.
Kvaliteterna varierar också.

Tapeter

Papperstapeter. Alla är lite ytbehandlade, med akryl. Det är den kvalitet som säljs mest. Pris och kvalitet hör ihop.
Vinyltapeter, slitstarka av PVC-plast. Tidigare satte man dem oftast i kök. De tål fett och går att skrubba av. Numera kan man sätta dem i vardagsrummet också, då vinyltapeten fått en trevligare och mjukare yta och ändå tål barn.
Våtrumstapeter är tjocka, de utländska av PVC-plast, de svenska av akryl. Används mycket lite nu för tiden.
Förklistrade tapeter finns inte så mycket i dag, trots att vi konsumenter tycker bäst om dem. De klistrar direkt som en handske på väggen och slätar förhoppningsvis ut sig när de torkar.
Klistra väggen. Non woven-tapet har tagits fram av sammanpressad cellulosa och polyesterfiber. Den blir tjockare än annan tapet. Man rollar klistret på väggen och för på tapeten, som inte sväller av limmet och inte krymper eller förändrar formen. Resultatet av tapetseringen syns direkt. Anses lättast att sätta upp.
Undertapet, så kallad återställare, sätter man över en strukturtapet eller målad vägg för att kunna tapetsera med gott resultat. Materialet är ovävt och har ett ytskikt av latexglasfiber.

Ett vådligt äventyr

Mät upp rummet som ska tapetseras och be om hjälp att räkna ut hur mycket som behövs när du köper eller beställer tapeten. Man behöver lite extra längd om man gör fel – och fel blir det! Dessutom är det viktigt att få samma färgtrycksnummer på alla våderna, det kan skilja lite mellan färgbaden. En rulle är tio meter lång och oftast 53 centimeter bred. Den räcker i bästa fall till fyra våder, cirka två meter på bredden. Av mönstrad tapet går det åt mera, eftersom den måste mönsterpassas. Se till att spara en bit tapet, du kan behöva laga eller köpa mera. Dessutom är det bra att ha som färgprov om man vill köpa något nytt till inredningen av det nytapetserade rummet.
Det är lättast att sätta en tapet några millimeter omlott i skarvarna. Det tycker både hobbytapetserare och fackfolk. Ändå finns det till 95 procent tapeter som ska sättas kant i kant! Den typen är svårare att få snygg. Det blir lätt glipor mellan våderna och man ska helst inte dra och töja tapeten när den är fuktig. Då den torkar drar den ihop sig och kan sedan glipa ännu värre. Ett yrkesmålarknep är att mäta och sedan måla lite brett där skarvarna hamnar. Använd vanlig väggfärg i samma nyans som tapeten. Särskilt bra om man ska sätta en ljusare tapet ovanpå en mörk. Då syns det inte om det råkar bli en liten glipa.

Klipp

Klipp till. Mät och riv eller klipp till första våden. Lägg till 10-12 centimeter till längden. Stryk på lim eller doppa i vatten. Vik ner några centimeter i vådens överkant så blir den lättare att hantera och det blir inte så kladdigt. Vik våden mot mitten från vardera kortsidan, klister mot klister. Är tapeten mönstrad och kräver mönsterpassning så klipp till nästa våd också innan den första kommer på väggen. Då är man säker på att fortsättningen stämmer. Gör så genom hela tapetseringen om du ska mönsterpassa.
Vänta lugnt den rekommenderade tiden innan du försiktigt för på tapeten på väggen. Borsta den plan med tapetborste. Lyft och släpp ut luften ur eventuella luftfickor nu! De försvinner inte av sig själva. Mindre bubblor försvinner däremot då tapeten sträcker sig när den torkar. Torka bort eventuellt lim på tapetens framsida med fuktig svamp, när våden just är nyuppsatt. Kontrollera med lod att våden hänger rakt. Gör den kollen fortsättningsvis då och då.

Kontrollera att tapeten fäster i alla kanter. Skär av kortsidorna med kantskärare medan tapeten fortfarande är fuktig. Använd mothåll, till exempel en linjal.
Låt rummet stå och torka några dagar innan du flyttar in i det igen. All fukt som bildas måste få komma ut. Vädra också gärna under arbetets gång.
En tapetsering i vardagsrummet håller cirka 8-10 år.

Uppmuntrande tips och hjälp i katastroflägen

Ta det lugnt. Det mesta som blir fel går att fixa till. Proffshjälpen finns kvar i tapetaffären.
Kräv svensk bruksanvisning så att du är helt säker på att du förstått hur du ska göra.
Slå av strömmen till rummet som ska tapetseras och skruva av kåpan över eluttagen. Tapetsera sedan i dagsljus eller dra in en sladd från angränsande rum till en bra golvlampa.
Går det att ta bort golvlister, socklar och foder snyggt, så gör det. Kanske är det lika bra att måla om dem på samma gång. Märk dem, då blir de lätta att sätta tillbaka.
Allting behöver inte bli perfekt. Kanske tycker du att taket också borde målas när du fått på den nya tapeten. Men gör bara det du har lust med. Taket kan vänta till en annan gång.
Stryk aldrig klister på en förklistrad tapet. Då suger limmet som redan finns på tapeten upp fukten från limmet man lägger på och det blir ojämnt och torrt. Förklistrade tapeter ska doppas i vatten.
Om man varit snål med vatten, lim eller tid kan tapeten, som låg så fint kant-i-kant när den tapetserades i går, ha släppt i hörnen på varje våd och hänga som vissna vimplar. Ta då fram blomsprutan och spreja tapeten våt igen i hörnet och för mjukt på den igen med svamp eller borste.
Räddningen i en ful överkant är en tapetbård.
Vilken sorts tapet du än använder, låt den ligga och vila den rekommenderade tiden innan du sätter upp den. Arbeta bara med en våd i taget.
Har du tänkt dig en tapet som måste beställas från utlandet? Då ska du inte ha bråttom. Fjorton dagar är till exempel en mycket varierande tidsbestämning i England!
Snåla inte på bekostnad av kvaliteten. Tänk på att tapeten ska användas i 8-10 år. Dagskostnaden blir ändå inte så stor.

Ekologisk tapet

Svenska tapettillverkare är miljömedvetna. Det är ju också ett säljargument att vara det. Fråga gärna hur ekologisk just den tapet är som du valt.
På www.borastapeter.se har Boråstapeter tagit fram färger och olika typer av rum så att du kan byta och prova och få en föreställning om hur olika uttryck det kan bli. Där visas också olika placeringar av bårder och färgkombinationer.

Skydd mot radon

I Fritsla i Västergötland görs försök med en 0,3 mm tjock finsk tapet i fem lager som skyddar mot radon i blåbetong. Den tillverkas för förpackningsindustrin och har tre lager speciell plastfolie i mitten. Uppsättningen kräver större noggrannhet men den kan sedan tapetseras över med vanlig tapet och blir billigare än fläktsystem. Statens Strålskyddsinstitut är intresserade av att följa upp försöket. källa: Svenska Dagbladet

Vanliga symboler för tapeter

1. Förklistrad.
2. Ska klistras.
3. Mycket ljusäkta.
Ljusäkta utan plus i solen.
4. Skurbar. En våg: lätt avtorkning.
Två vågor: Tål fuktig avtorkning.
Tre vågor: Tål avtorkning med fuktig trasa.
5. Spaltbar, kan dras av i skikt.
6. Opaciteten. Talar om hur pass tät och ogenomskinlig tapeten är.
7. Måttet på mönsterrapporten.
8. Mönsterpassning där pilarna möts. Pil på ena sidan strecket, en nolla på andra sidan: ingen mönsterpassning. Pilarna sitter ojämnt: Våderna ska förskjutas.

Av: Kerstin Alvestrand

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top