• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Helena Rönnberg: Var det så här en tomat skulle smaka?

  Vi hade hyrt varsin moppe, jag och min kompis, och kände oss vuxna och äventyrliga där vi tog oss fram längs vägarna på den grekiska semesterön. Längre och längre bort från "människobyn" kom vi, oj, här fanns ju landsbygd, nästan ödemark. Hej då, solstolar, barer och skränande turister. Hej, ändlösa vägar kantade av odlingar.

  När det var dags att återvända till civilisationen insåg vi att vi hade kört vilse. Det här var före mobiltelefoner och gps:er, och vår skrynkliga papperskarta fladdrade i vinden när vi försökte vika fram rätt del.

  Till slut hittade vi en grekisk gumma att fråga om vägen. Hon kunde precis så lite engelska som vi kunde grekiska, men som varje barn redan vet så kan man kommunicera förvånansvärt mycket utan ord. Hon behövde inget lexikon för att förstå att två 18-åriga ljushylta flickor, rödbrända av solen, kom från kustens turistområde.

  Hon pekade på kartan och i luften. Sedan gestikulerade hon att vi skulle vänta, och försvann en stund. När hon kom tillbaka hade hon med sig en korg med tomater till oss.

  Synd att vi inte fick apelsiner, tänkte jag okunnigt, tills jag tog en tugga av den varma solmogna tomaten. Var det SÅ HÄR en tomat skulle smaka? Vilken sötma, vilken karaktär! Så långt ifrån de kylskåpskalla små tomaterna som mamma brukade klyfta ner i (den fantasilösa) salladen hemma. Jag kommer aldrig glömma den smakupplevelsen. Tänk, att det jag hemma förknippat med en
  tomat kan betyda något helt annat stående på en dammig grekisk landsväg.

  Det kan också vara något att tänka på i andra sammanhang. När man pratar med en medmänniska om någonting kan man inte automatiskt utgå från att man ser samma sak framför sig.

  I det här numret av Icakuriren har vi testat färdiga köttbullar. Många av bullarna visade sig vara en besvikelse. De smakar knappast kött, och flera innehåller otrevliga broskbitar. Nej, själv äter jag dem inte. Har man en gång smakat hemgjorda kött-bullar vill man inte äta en trist kopia. Läs vårt smaktest på sidan 18!

   

  Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!