Dick Harrison: Mindre känt om Karl IX – då blev kungen utskrattad

I år är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung. Många kungar har passerat sedan dess, och historierna känner vi – eller? Vi bad historieprofessor Dick Harrison att berätta något mindre känt om åtta kungligheter. Denna gång: Karl IX.

Karl IX har gått till historien som en av vår kungahistorias farligaste psykopater, med idel avrättningar, justitiemord och utrensningar på den svarta meritlistan. Dessutom var han dålig på att kriga men kastade ändå in Sverige i väpnade konflikter med alla grannländer. När man tänker på Karl IX är det Linköpings blodbad, nederlaget vid Kirkholm och motgångarna under Kalmarkriget som lyser igenom, och det är lätt att hålla sig för skratt. Till råga på allt upplevde Sverige sin första våg av häxbränningar under hans regeringstid. Kungens sista bravad var dock så löjlig att omvärlden hade roligt åt den redan när det begav sig.

Karl IX

Levnadstid: 1550–1611.
Familj: Första äktenskapet med Maria av Pfalz, andra äktenskapet med Kristina av Holstein-Gottorp. Fick sex barn med Maria och fyra med Kristina. Dessutom hade han minst ett barn utanför äktenskapet, med frillan Karin Nilsdotter.
Gör: Hertig, riksföreståndare, kung.
Bor: På flera slott i Sverige – som hertig företrädesvis på Nyköpingshus, som kung huvudsakligen på Tre Kronor i Stockholm, slutligen avliden på Nyköpingshus.

Utmanade Kristian IV på duell

Mitt under Kalmarkriget utmanade den svenske kungen sin fiende, Kristian IV av Danmark, på duell. Idén var att de båda, utan rustning men med stormhatt på huvudet, skulle fäktas mot varandra med värja, och att segraren skulle vinna kriget. Varje kung skulle åtföljas av två beväpnade sekonder för att ombesörja att allt gick rätt till. Utmaningen sändes brevledes från det kungliga lägret i småländska Ryssby den 11 augusti 1611. Försändelsen överlämnades av en kurir, som åtföljdes av en trumpetare.


LÄS FÖRSTA DELEN: Mindre känt om Erik XIV – ritade och skrev trudelutter


När den storligen förvånade Kristian IV – som just hade erövrat Kalmar och följaktligen hade ett övertag i kriget – skrattat färdigt formulerade han ett elakt svar, i vilket han betecknade utmaningen som ”mycket löjlig”. Han rådde Karl att sitta och värma sig vid en kakelugn istället för att gå omkring och äventyra hälsan. Dessutom instruerade han den svenske kungen (som han kallade ”du, din gamle narr”) att leta upp en läkare som kunde bota hans hjärna (”Du har meer en god Medicus for nøden, der kan curere din hierne end at møte Os udi en Duel”).

Kungens stilideal….

Karl IX dog av slaganfall

Det blev alltså ingen tvekamp. Istället angrep de danska trupperna de svenska ställningarna den 22 augusti, men Karl IX:s trupper hejdade angreppet. Båda kungarna drog sig därefter tillbaka från fronten. Kristian for hem till Danmark. Karl IX blev kvar i trakten något längre men seglade norrut från Mönsterås den 21 oktober, fick ett slaganfall under resan och avled på Nyköpingshus den 30 oktober.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top