10 saker vi svenskar gör som är positiva för miljön
1. Vi tar tåget till Europa
I vintras öppnade SJ sin nattågslinje från Stockholm till Hamburg. Starten blev skakig och premiärturen fick skjutas upp, men nu rullar tågen. Under högsäsong fortsätter SJ:s nattåg till Berlin. Också Snälltåget kör mer eller mindre dagligen till Tyskland. Dessutom kan ungdomar ansöka om att tågluffa gratis, samtidigt som det har startats flera nya, smidiga bokningstjänster. Inte sedan 90-talet har det varit så här enkelt att ta sig ut i Europa med tåg.
2. Vi gillar växtbaserat
Havremjölk i kaffet och hälften linser, hälften nötfärs i köttfärssåsen. Växtbaserad kost har blivit det nya normala, och utbudet i matvarubutikerna ökar för varje vecka. Hälften av Sveriges kommuner tycker att det är viktigare att servera växtbaserad mat i skolorna nu jämfört med för ett år sedan. Många skolor tar hjälp av forskningsbaserade Optimat, ett verktyg att ta fram klimatvänliga skolmåltider. Att den offentliga måltidsverksamheten ska vara med och bidra till klimatomställningen är självklart, menar grundaren och folkhälsoprofessorn Liselotte Schäfer Elinder. Med hjälp av Optimat går det att minska klimatpåverkan från skolmåltiderna med 30 till 40 procent utan att behöva kompromissa med vare sig näringsinnehåll eller pris.
3. Vind i seglen
Antalet vindkraftverk i Sverige passerade 5 200 under 2022, 20 procent fler än år 2020, enligt Statistikmyndigheten SCB. På 20 år har antalet snurror ökat med närmare 900 procent, och flest finns i Västra Götaland och Skåne.
4. En ny syn på klimatfrågan
Tidigare talades det ofta om klimatkrisen som körd. Nu börjar lösningarna ta större plats, och fler och fler ser en omställning som tekniskt och ekonomiskt möjlig. Johan Kuylenstierna, tidigare ordförande i Klimatpolitiska rådet, menar att det inte bara handlar om att rädda klimatet, utan om vår välfärd och våra samhällen. Han pratar hellre om utveckling istället för omställning, och likställer det som händer nu med det som skedde i Sverige vid sekelskiftet 1900. Det var då landet industrialiserades, och det moderna Sverige byggdes. Vi har gått från muskelkraft till hästar till ångmaskiner till fossilt, och nu kommer nästa steg. Det är något helt logiskt och fullt genomförbart.
LÄS ÄVEN: Experten: Så tacklar du dina skuldkänslor och klimatångest
5. Billigare förnybar energi
Det går inte att komma ifrån att kostanden är en viktig faktor för politiker och investerare, men också för privatpersoner. Därför är det glädjande att priset för hållbara alternativ – alltså solkraft, vindkraft, batterilagring, elfordon, LED-belysning et cetera – har gått ner betydligt de senaste åren. Den förnybara energin har blivit 80 procent billigare.
6. Industriella revolutionen i norr
Den industriella satsning som sker i norra Sverige saknar motstycke i modern, svensk industrihistoria. Det byggs batterifabriker, vindkraftparker och fabriker för grön stålverksproduktion, och det planeras för allt från hållbart flygbränsle till konstgödsel utan klimatavtryck. Det handlar om investeringar för hundratals miljarder, och enligt prognoserna kommer den gröna revolutionen i norr att leda till en dramatisk minskning av koldioxidutsläppen.
LÄS ÄVEN: Så inreder du klimatsmart och hållbart
7. Allt fler kör elbil
Elbilsmarknaden i Sverige har vuxit kraftigt de senaste åren, och sedan 2020 har den nästan tredubblats. 2022 var elbilens riktiga genombrottsår, då en tredjedel av alla nyregistrerade bilar var elbilar.
8. Solceller på vart och vartannat hus
Solcellerna har gått från att vara en nischprodukt till att bli folkliga, och det har skett en närmast fördubbling av tillväxttakt från år till år. Första kvartalet 2023 anslöts 23 200 nya solcellsanläggningar i Sverige, vilket är nytt rekord för ett enskilt kvartal. Och privatpersonerna jublar. Soliga dagar tar ju solcellerna hand om en stor del av elkonsumtionen. Men också det offentliga och privata Sverige hakar på. Semesterresorten Kneippbyn på Gotland, med öns enda femstjärniga camping, är bara en av många privata aktörer som har tagit stora steg i övergången mot förnybar energi.
9. Kretslopp på gårdarna
Halla gård är en av många gårdar och jordbruk där det har skapats ett cirkulärt system där inget går till spillo. Jordbrukaren Anders Gunnarsson föder upp 20 000 grisar per år – med solen som enda energikälla. Gödsel från grisarna driver gårdens biogasanläggning. Biogasen omvandlas till el som värmer gården. De frigående grisarna utfodras med egenodlad spannmål och protein. Stallgödseln sprids över markerna.
10. I nyordlista och media
Evighetskemikalie, det vill säga ett syntetiskt framställt ämne som inte kan brytas ner i naturen utan finns kvar för evigt, och grön kolonialism, det vill säga exploatering av landområden och naturresurser för att främja hållbarhetsmål på en annan plats, är två nya ord i Språkrådets nyordslista. Varje år berikas nyordlistan av klimatrelaterade begrepp. Också i traditionell media är det självklart att rapportera om klimatet. Allt fler redaktioner tar klimat- och miljökriserna på allvar och har en saklig, initierad rapportering.
LÄS ÄVEN: Så förlänger du hållbarheten på jordgubbarna – följ enkla knepen
4 goda nyheter internationellt
- Historisk överenskommelse i Dubai
När Sultan al-Jaber, chef för COP28 i Dubai, efter hårda förhandlingar slog klubban i bordet så innebar det början på slutet för fossila bränslen. EU:s klimatkommissionär Wopke Hoekstra kallar det nya avtalet ”historiskt” och ser det som ett ”betydande steg” mot att klara 1,5-gradersmålet. - USA och Kina klimatsamarbetar
USA och Kina ska tillsammans skapa en arbetsgrupp för klimatsamarbete. Enligt ett gemensamt uttalande ska länderna genom ”dialog och samarbete skynda på konkreta klimatåtgärder”. Att världens två största klimatbovar är ense om att börja göra något åt utsläppen är goda nyheter för planeten. - Ny klimatpolitik i stora länder
Både Australien och Brasilien har fått nya, mer klimatvänliga regeringar. Australiens nya premiärminister har sagt att han vill se Australien bli en supermakt för förnybar energi. Brasiliens förre president Jair Bolsonaro var en mardröm för miljön, men hans efterträdare, Lula da Silva, har lovat ett ge högsta prioritet åt att minska klimatförändringarna och rädda Amazonas. - EU visar framfötterna om klimatet
Klimattullar på varor som tillverkas med höga utsläpp, och en social klimatfond som ska hjälpa hushåll med energiomställningen. Det är delar av innehållet i EU:s stora klimatpaket ”Fit for 55”, som ska minska EU:s utsläpp med 55 procent till 2030.