• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Karl Fredrik från Österlen om sin pojkvän: "Utan Petter hade jag aldrig klarat det."

  – Vi är ganska olika, vilket är jobbigt ibland, men det ger oss ett rikare liv. Vi kompletterar varandra.

  Karl Fredrik från Österlen om sin pojkvän: "Utan Petter hade jag aldrig klarat det."

  – Petters åsikter är jätteviktiga och men jag behöver hans stöttning och att han håller koll på en massa saker nu när verksamheten har blivit så stor. Utan Petter hade jag aldrig klarat det, säger trädgårdsprofilen Karl Fredrik Gustafsson om sin sambo Petter Kjellén.

  – Vi är ganska olika, vilket är jobbigt ibland, men det ger oss ett rikare liv. Vi kompletterar varandra. Petter är väldigt omtänksam och tillåtande. Och äventyrslysten. Kanske mer än jag, även om jag också kan skjuta från höften ibland. Jag gillar när han säger: Nu drar vi! Och så bara åker vi iväg. Vi älskar Frankrike och Italien och vi har varit i många fina östeuropeiska städer där vi gått på opera och ätit gott.

  För visst är det kul att tjäna pengar. Men för Karl Fredrik är det viktigare med skönhet, romantik, allt som smakar gott och gör livet vackert. Och de upplevelserna uppstår inte av sig själv. Precis som man får prioritera in vardagsmotion, måste man se till att få in vardagsnjutning.

  – Inte vänta till semestern. Man kan ta en halv dag eller ännu kortare stunder. Kanske göra lunchen till en picknick. Tio minuter vid en solig vägg med en kopp kaffe trots att man har massor att göra. För mig är det viktigt att bryta lunken.

   

  Budade luktärter till Silvia

  Karl Fredrik kan också vara de stora gesternas man. I tv har vi sett honom baxa hem ett 800-årigt olivträd från Spanien för att omplantera i Skåne. Inte många skulle komma på den idén. Den knotiga gamlingen lever än, två år efter sin långa lastbilsresa, men har fått förses med  "golvvärme" bland rötterna och ett skyddande glashus. 

   

  Eller när han budade luktärter 30 mil till drottning Silvia. I sin nya bok "Mitt blomsterår på Österlen" berättar han om när han och Petter i fjol skapade en del av utställningen "Inglasat" på det kungliga sommarresidenset Solliden. De träffade kungaparet och Karl Fredrik fick veta att drottningen älskar lukt­ärter men att de inte trivs i den öländska slottsparken. "Klart vår drottning ska ha luktärter, tänkte jag" skriver Karl Fredrik. Hemma igen på Eklaholm plockade han 500 stjälkar och förvandlade till ett par överdådiga buketter. "Nästa morgon kl 06.30 gick en privat bil från oss med de två buketterna upp till Solliden."

  Mera wow i vardagen alltså.

  Men det kan bli för mycket. De senaste åren har varit ett jobbmaraton. Först totalförvandlades Eklaholm som hade stått tomt i två år när de köpte det. 

  – Petter tvekade innan vi slog till. Det var många hus att ta hand om men jag såg möjligheterna med alla väggar där man kan odla persikor och björnbär och spaljerade päron. Och de skyddande
  innergårdarna som ger ett fantastiskt klimat.

  Sedan var det firman som blev en sådan framgång, och så tv-inspelningarna och det därpå följande behovet av ett reträttboende. De letade i Italien och hade bokat visning av ett 1700-talspalats med jätteträdgård vid Amalfikusten. Karl Fredrik hade friat till Petter på en uteservering i Visby och de spånade om ett stort italienskt bröllop i regi av festgeneralen Micael Bindefeld… tills pandemin tilltog igen och reserestriktionerna återinfördes. Det finns gränser för hur mycket wow man orkar och hinner. Även för två så målmedvetna män som Karl Fredrik och Petter. 

  Det fick bli ett stenhus från 1930-talet i Skåne. Fast – givetvis har det också renoverats. Och trädgården förvandlats. Karl Fredrik måste få sätta sin prägel på stället. "Det finns inget som kan beröra mig som växter och blommor på rätt plats", skriver han i sin bok. Platsens stämning är viktig för honom. Den man bäst förnimmer när man besöker en trädgård ensam. Gärna på morgonen eller kvällen. Då kan man nästan höra blommorna viska till en, menar han.

  Och Italiendrömmen är inte helt avskriven.

  – Nej, det ena utesluter ju inte det andra! 

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!