• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 3 utflykter i världsklass!

  I Sverige finns flera platser som klassas som världsarv – natur och kulturområden som är så enastående att de fått en plats på Unescos världsarvslista. Missa inte upplevelsen av våra skatter här på hemmaplan. Vi listar några av dem!

  3 utflykter i världsklass!

  Laponia

  Laponia i Lappland är ett enastående kultur- och naturlandskap med flera tusen år gamla spår efter mänsklig verksamhet. Det valdes in 1996 och är det enda världsarvet i Sverige som utsetts för både sina kultur- och naturvärden. Området är Europas största sammanhängande naturlandskap, och i det 9 400 kvadratkilometer stora området ingår nio samebyar, flera nationalparker samt naturreservaten. Här finns enastående naturfenomen och en unik biologisk mångfald. Området, som sedan förhistorisk tid varit befolkat av samerna, är ett av de bäst bevarade exemplen på ett nomadområde i norra Skandinavien. Här finns ett stort utbud av aktiviteter för den naturintresserade. Tänk på att allemansrätten är begränsad inom nationalparkerna och naturreservaten som ingår i Laponia. Här gäller dessutom särskilda regler och föreskrifter som du som besökare måste följa.

   

  Hitta hit: Det finns flera tätorter att utgå från, som t ex Jokkmokk, Kvikkjokk och Porjus. Området sträcker sig sedan mot norska gränsen. 

  Hälsingegårdarna

  På 1800-talet hade många bönder i Hälsingland mycket god ekonomi tack vare jordbruk och boskapsskötsel, men även från skogsmark och handel. Pengarna investerade man i stora, påkostade bostadshus med tillhörande festrum och -våningar eller till och med speciella byggnad­er. De var rikligt dekorerade med vägg- och takmålningar, tapeter och dyrbara möbler. Rummen öppnades bara vid mycket speciella tillfällen, i vissa fall bara några gånger under en livstid. Gårdarna är senaste tillskottet på svenska världsarvslistan och valdes in 2012. De sju utvalda hälsingegårdarna representerar en världsunik samling av högt utvecklad byggnadstradition med rik folklig konst. Det finns ungefär 1 000 hälsingegårdar kvar och av dem håller ett 40-tal andra gårdar också öppet för besökare. Alla har olika öppettider och tillgänglighet så kolla upp varje enskild gård.

  Hitta hit: De sju världsarvsgårdarna finns utspridda över landskapet i Järvsö, Alfta, Långhed, Fågelsjö, ­Ljusdal samt Söderala.

  Grimeton radiostation i Varberg

  Anläggningen uppfördes i Varbergs kommun i början av 1920-talet och skrevs in på världsarvslistan 2004. Den var en del av ett världsomspännande nätverk av radiosändare, och anläggningen är idag den enda fungerande kvar i sitt slag. De sex imponerande antenntornen representerar ett avgörande steg i utvecklingen av den moderna trådlösa kommunikationen och är också ett unikt teknikhistoriskt monument. Radiostationen tillkom under en period då behovet av säkra och snabba förbindelser med USA blev alltmer påtagligt. Den 1 december 1924 genomfördes den första sändningen från stationen. Radiostationen används inte längre regelbundet, men utrustningen hålls fortfarande i fungerande skick. Idag finns en utställning på radiostationen och det hålls guidade visningar av stationen. Här finns roliga aktiviteter för barnen som till exempel klätterpark och interaktiva utställningar. Man kan även klättra upp i ett av de 127 meter höga antenntornen och uppleva en storslagen utsikt. 

  Hitta hit: Radiostationen ligger ungefär 1,5 mil utanför Varberg. • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!