Förodla rätt så att blommorna blommar!

Att börja med en fröpåse och sluta med ett hav av blommor är inte så svårt som många tror. Vi bjuder på tips och råd för att fylla dina egna rabatter och krukor.

5 tips för att komma igång:

1. Lägg fröerna på den fuktiga jorden och täck med jord. Tryck till lätt. På det här sättet kommer fröerna i kontakt med jorden direkt och kan börja gro.

2. När rötterna fyller den lilla krukan är det dags för omplantering. Det är avgörande för att plantan ska utvecklas.

3. Kom ihåg att sätta små namnetiketter i krukorna, så att du kan hålla reda på sorterna.

4. När plantan ska planteras ut i kruka eller rabatt – se till att jorden är lucker och att den har gott om plats att växa till sig. 

5. Var noga med att vattna om det är torrt. Små plantor har inga stora rotsystem som når långt ner i jorden och en kruka torkar snabbt ut en varm sommardag.

Förodla rätt så att blommorna blommar!
Var rädd om rötterna på de små plantorna.
Förodla rätt så att blommorna blommar!
Gör hål i jorden med en pinne eller fingret innan du placerar plantan i en större kruka eller på friland. Då skadas inte de ömtåliga rötterna.
Förodla rätt så att blommorna blommar!
Om det dröjer innan du kan plantera ut de små plantorna behöver de sättas om i större krukor.
Förodla rätt så att blommorna blommar!
Glöm inte att sätta en skylt med namnet på sorten i krukan.

Satsa på ett minidrivhus

λDu kan så i små krukor av plast eller lera, eller välja torvbriketter. Plastkrukorna håller fukten bäst, så du får tänka på att vattna oftare i små lerkrukor. Torvbriketter har ju fördelen att du kan plantera dem direkt ner i den nya jorden och inte riskerar att skada de ömtåliga rötterna.

λFyll krukorna med vanlig blomjord till hälften och fyll på överst med såjord. På så sätt får rötterna lite mer näring när de fyller ut den lilla krukan.

λStäll sådden i ett minidrivhus till en början, så att fröerna gror och börjar spira.

Förodla rätt så att blommorna blommar!
Ett generöst minidrivhus ger goda förutsättningar för spirande fröer.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top