• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Chefredaktör Åsa Holmström: "I Sverige har vi ändå en viss tolerans – eller?"

  Chefredaktör Åsa Holmström: "I Sverige har vi ändå en viss tolerans – eller?"

  I veckans tidning har vi av en tillfällighet (?) flera starka och speciella personer som går sina egna vägar i livet. Tillfällighet med frågetecken, för inget är en slump brukar psykologerna påstå. Har allt en mening, drivs vi av syften och behov vi kanske inte ens förstår? Inte vet jag, men det är spännande att fundera kring.

  Efter ett år av pandemi och maktlöshet är det kanske inte konstigt att berättelser om människor med civilkurage och handlingskraft har en lockelse. Gärna med lyckliga slut. När jag läser intervjun med Carl som blev Caroline blir jag djupt tagen. Här sitter jag och kan känna mig lite enslig i karantän, men hur oändligt ensam är inte den som inte ens finner ro i sin egen kropp? Och hur mycket mod måste det till för att våga bryta mot allt? Tänk vilken unik insikt att ha prövat på livet som både man och kvinna. Carl trodde inte att Caroline skulle bli annorlunda som chef. Gissa om han hade fel? 

  En medarbetare med den speciella erfarenheten skulle jag gärna vilja anställa om jag var företagsledare.

  När Carl blivit Caroline och tas emot med applåder på jobbet blir jag varm i hjärtat av att leva i det lugna och präktiga Sverige. Säga vad man vill om lagom och mellanmjölk, men ibland känns just det alldeles underbart. Och då menar jag inte att vi är fria från fördomar, men trots allt ganska ödmjuka och just lite lagom. De flesta av oss har inte så extremt starka åsikter om hur andra människor ska vara eller se ut. Visst, det kan mumlas och hymlas men det finns ändå en tolerans. Vi drar vanligtvis inte ut med knölpåkarna. Eller?

  Ett annat exempel i veckan är sångaren och författaren Jon Henrik som fått känna på att vara dubbelt utanför. Adopterad från Colombia till en sameby, det blir lätt stryk från två håll. Mobbad som adopterad − och som same. (Läs också om samefrågan längre fram i veckans tidning.) Med sina starka erfarenheter i bagaget ska han nu bli politiker och arbeta för jämställdhet och psykisk hälsa. Precis som med Tantpatrullen är det både snack och verkstad. De tuffa tanterna nöjer sig inte med att tiga och lida. Istället protesterar de regelbundet utanför riksdagshuset mot fattigskam och pensioner som ingen kan leva på. Här hemma sitter jag och slötittar på tv. Skäms på mig!

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!