• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Framtidshopp för flyktingbarnen i Irak

  Att få gå i skolan betyder enormt mycket för barn på flykt, men i coronans spår är hela skolsystemet nedstängt. Ljusglimtar i mörkret är nya trygga mötesplatser för barnen och att de kan få digital undervisning på distans.

  Framtidshopp för flyktingbarnen i Irak

  Världens mest utsatta barn står inför nya prövningar när pandemin når konfliktzoner och flyktingläger. Leveranser av mat och sjukvårdsmaterial har tvingats avbrytas. Konflikter och våld, både i flyktinglägren och i enskilda familjer, ökar. Hela skolsystemet är nedstängt och elva miljoner barn har snart inte gått i skolan på ett år. 

  – Att vara på flykt är svårt redan i vanliga fall. Under pandemin är situationen ännu mer pressad, säger Rania Salameh, humanitär handläggare med Mellanöstern och Nord­afrika som ansvarsområde på Act Svenska kyrkan. 

  – Barnen lider, när de varken kan gå i skolan eller har några sociala aktiviteter blir det psykiska lidandet stort. De riskerar att giftas bort i tidig ålder och aldrig få möjlighet att återvända till skolan.

  Rania Salameh är humanitär handläggare hos Act Svenska kyrkan.

  En säker mötesplats

  Rania har varit med och startat ett projekt i de kurdiskt styrda regionerna Erbil och i flyktinglägret Domiz 1, i provinsen Duhok i norra Irak. Här befinner sig tusentals, och åter tusentals flyktingar. 

  – Jag träffade Zayd och Ramy, som själva är syriska flyktingar och kände direkt att deras hjälparbete ligger i linje med vad Act Svenska kyrkan vill göra. Det var för tre år sedan och då jobbade de småskaligt, bland annat med att dela ut filtar, men de hade redan fått stort förtroende bland befolkningen.

  – De hade en lokal i Erbil men inga pengar att kunna bedriva verksamhet i lokalen. Act Svenska kyrkan har hjälpt till med finansieringen och det senaste året har projektet nått ut till 18 000 människor, säger Rania Salameh.

  Undersökningar har visat att "en säker mötesplats" är det som barnen och ungdomarna efterfrågar allra mest.

  – Det här är ju barn och ungdomar som flytt kanske inte bara en utan flera gånger. Och nu har de dessutom drabbats av en pandemi. Många barn mår otroligt dåligt. Att få komma till en mötesplats där man får vara en del av ett sammanhang, känna gemenskap och syssla med aktiviteter betyder allt, säger Rania Salameh.

  Under pandemin har möteslokalerna tillfälligtvis tvingats hålla stängt, istället har personalen hållit kontakten med barnen och ungdomarna online.

  – De har delat ut surfplattor och internetkort. För de små barnen har de hållit sagostunder online och de lite större barnen har fått datorledd undervisning i engelska, arabiska, kurdiska, matematik och naturvetenskap. 

  Just nu bor över 8 000 personer
  i flyktinglägret i Domiz i Irak. Lägret
  har funnits sedan april 2012.

  Skolan viktigast

  Tanken är att stärka barn som varit på flykt och som kanske har missat flera års skolundervisning. Om de får kompletterande undervisning så kan de så småningom gå i vanlig skola. För skolan är så otroligt viktig för barn som befinner sig på flykt, poängterar Rania Salameh.

  – Dels är skolan ett sätt att för en stund komma undan det liv man lever, dels är skolan en väg bort. Skolan är en förutsättning att komma ur livet på flykt och i fattigdom. Om barnen inte får möjlighet till utbildning så kommer situationen att bli ännu värre.

  Under pandemin har de flesta hjälporganisationerna i området tvingats dra sig tillbaka. Men tack vare sina lokala nätverk har Act Svenska kyrkan hela tiden kunnat finnas på plats.

  – Kontakterna med lokalbefolkningen betyder allt. Människor vet ju själva vad de behöver och vill, de har initiativet, vi har medlen och vägar att stötta, säger Rania Salameh. 

  Konflikter, klimatförändringar, katastrofer och en coronapandemi som grädden på moset, har gjort 2020 till ett ofantligt tufft år för barn världen över. Katastrofarbetet under 2021 kommer att kräva större insatser och vara viktigare än någonsin, säger Rania Salameh.

  – Annars riskerar vi att pandemin skapar en förlorad generation.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!