ASMR – ljud som ger pirr i hjärnan!

Hår som borstas sakta, läppar som smackar, händer som leker med bubbelplast, någon som viskar "tro på dina drömmar"... Låter det lockande? Då är fenomenet ASMR något att prova!

Kan lugnande ljud motverka sjukdomar och stress, hjälpa dig att somna lugnt och få ro i både kropp och själ? Kanske. De som upplever ASMR säger sig få en kittlande känsla eller ett “pirr i hjärnan” av ljuden. Lite som när varmt vatten rinner ner för skalpen och du ryser av välbehag. Eller som när du blir kliad i hårbotten och ryser till i nacken. Andra talar om en hjärnorgasm. Känslan är triggad av mjuka, lugna ljud som viskningar, prassel, knackningar och tuggande.

Alla upplever inte ASMR, men Josefin gör det (hon vill inte ha sitt efternamn med i tidningen, då hon bor på en mindre ort). Josefin är en av våra svenska ASMR-stjärnor och en av relativt få som spelar in ljud på svenska. Själv upptäckte hon ljuden 2016.

– Jag snubblade in på det här när jag surfade runt på You­tube. Först fattade jag ingenting, “varför sitter hon där och viskar?” Men det fanns en länk till ett klipp som förklarade ASMR, och jag märkte ganska snabbt att jag blev avslappnad av ljuden. Jag var sjukskriven då, hade ångest och svårt att sova. Ljuden hjälpte mig verkligen.

ASMR - ljud som ger pirr i hjärnan!
Josefin fick själv hjälp av de lugnande ljuden, nu gör hon egna ASMR-filmer och har en stor publik. ASMR står för Autonomous sensory meridian response (autonom sensorisk merdiansk respons på svenska).

Triggar avslappning

Ja, ljuden sägs hjälpa människor att slappna av, stressa ner och somna. Efter ett och ett halvt års lyssnande och användande av klippen började Josefin själv spela in ASMR-videor. Nu har hon även gett ut ljudboken Det nya lugnet med kapitel som Räkna dig till sömns och Hjärnmassage.

– Jag ville ge tillbaka, och då, 2017, fanns det nästan inga videor på svenska, så jag såg en öppning där, säger Josefin som idag är ASMRtist, som det heter i den här gemenskapen.

Inom ASMR pratar man om triggers, alltså ljud som triggar dig till avslappning, där viskande, lätt trummande med fingrarna eller klösande på olika saker är de vanligaste.

– Vi har också ätande och smaskande, vilket är en vattendelare. Vissa älskar det, medan andra inte alls klarar av ljuden. Själv gillar jag snabba ljud, när någon trummar snabbt på saker, men det lärde jag mig tycka om först efter ett tag, säger Josefin.

ASMR är inte bara ljud, utan kan också vara visuella upplevelser, som att en person rör sig långsamt framför kameran, eller det man kallar för “personal attention.”

– Där får man känslan av att personen på videon verkligen pratar till dig, säger Josefin.

Så vad är då det här? Vad är det som egentligen händer i hjärnan och kroppen? Autonomous sensory meridian response låter ju vetenskapligt, men faktum är att det finns väldigt lite forskning på området.

ASMR - ljud som ger pirr i hjärnan!
Fungerar det? Sätt dig på en lugn plats och lyssna med hörlurar om du vill testa om ASMR har någon effekt på dig.

Känsla från barndomen

– På något vis associerar tittaren eller lyssnaren det här med något som man uppfattar som lugnande. Jag skulle tro att det är extremt subjektivt, ingen universell mekanism, säger Henrik Jörntell, professor i neurofysiologi vid Lunds universitet, som alltså forskar på hjärnan.

Josefin liksom många and­ra ASMR-användare säger att ljuden i början fick henne att minnas en känsla hon haft som barn.

– Det låter troligt, hela hjärnans funktion är ju en lång historia av ackumulerad inlärning, så var det lugnande för dig som barn kan du reagera på liknande sätt även nu. Och att många reagerar positivt på viskningar handlar om att man får känslan av att ha en person nära sig som är där för att hjälpa och inte skada en, säger Henrik Jörntell.

Vissa reagerar inte alls på ljuden, kan man öva upp förmågan?

– Nja, kanske inte öva upp, men man kan nog lära sig att försätta sig i rätt förväntanstillstånd. Det kallas ofta placebo, vilket inom medicinen är känt som extremt effektivt mot stress och olika sjukdomstillstånd. Det finns många fynd inom hjärnforskningen som visar på den enorma ­effekten av placebo även i oväntade sammanhang.

Hur funkar det?

– Hjärnan är direkt sammankopplad med olika funktioner i kroppens organ. Så om man sätter sig i rätt förväntanstillstånd och tror tillräckligt mycket på något kan man också åstadkomma positiv påverkan.
Så om du känner dig lugnad av ASMR-ljud, kan du alltså ha stor nytta av dem. För stress är, som Henrik Jörntell påminner, en av de farligaste folksjukdomarna.

Funkar inte på alla

– Stressen har stor påverkan på och är kanske till och med en utlösande faktor för många fysiska åkommor som hjärtkärlsjukdomar, depressioner och alzheimer. Så hittar du sätt att minska den totala stressen är det positivt.
Vad kan jag göra om ASMR inte fungerar för mig?
– Varje individ är unik, och det finns inte en hjärna som är den andra lik. Försök hitta det som fungerar för dig oavsett om det är ASMR, meditation eller att gå ut och cykla snabbt, säger Henrik Jörntell.

ASMR - ljud som ger pirr i hjärnan!
Henrik Jörntell, professor i neurofysiologi.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top