• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Experten: Så hittar ni tillbaka till varandra efter en otrohet

  För många är otrohet det värsta som kan hända. Men det kan också ta förhållandet framåt och vara början på något nytt, menar gästande världsstjärnan i relationer, Esther Perel.

  Experten: Så hittar ni tillbaka till varandra efter en otrohet
  Foto: Getty Images

  Att få veta att ens partner varit otrogen kan kännas som det ultimata förräderiet, något som ruckar hela ens självbild. 

  – Om din partner varit otrogen innebär det inte bara att han eller hon faktiskt varit intim med en annan. Det innebär också att du börjar ifrågasätta dina egna minnen och att du upplever att du blir berövad din egen och er gemensamma historia, säger Esther Perel, belgisk psykoterapeut med inriktning på relationer och verksam i New York. 

  Hon har blivit något av en guru inom området och är på besök i Sverige för att lansera senaste boken Kärlekskris. Gå vidare efter otrohet. I sitt arbete med parterapi har Esther Perel mött många som efter en otrohet känner sig djupt sårade förstås, men även lurade på sina egna upplevelser. 

  För kanske är det just detta, att de minnen ni har tillsammans blir ifrågasatta när det uppdagas att din partner varit otrogen. Var det verkligen så att han eller hon hade samma känsla av lycka på den där semestern för fem år sedan? Det som du tolkade som ett härligt minne, när ni skrattade så att det kändes varmt i hela ­kroppen, var det i själva verket bara du som var glad? Din partner var kanske snarare hos sin älskare eller älskarinna i ­tankarna?

  – När en otrohet uppdagas vänds ofta allt upp och ner. Du börjar ifrågasätta dig själv och din självkänsla raseras, säger Esther Perel.  

  Ser olika på otrohet

  Ämnet är mer relevant än någonsin, anser hon. Vi är i en tid där många saknar förebilder av lyckliga relationer, där vi lever allt längre tillsammans, där vår uppmärksamhet blir allt mer splittrad och där det ställs högre krav än någonsin på oss och vår relation. Och defini­tionen av otrohet förändras. 

  – Det som är otrohet för en person är inte otrohet för någon annan. En person kanske definierar otrohet som rent och skärt sex, en annan kan definiera otrohet som känslosamma och djupa samtal på tu man hand och ytterligare någon definierar porrsurfande i ensamhet som otrohet, säger Esther Perel. 

  Men det går att fortsätta som par efter en otrohet. Det beror naturligtvis på under vilka förhållanden som otroheten har inträffat, men genom hårt gemensamt arbete är sannolikheten stor att man kan rädda förhållandet. 

  – Visst, det kräver ansträngning. Och även om allt inte går att förlåta, kanske man kan leva vidare med vissa saker ändå, kommenterar Esther Perel. 

  Kan ge nytändning

  Hennes erfarenhet är att samtidigt som vissa affärer tar död på en relation, kan andra faktiskt kan ge relationen en nytändning. 

  – Om den som varit otrogen förminskar, eller till och med förnekar det som inträffat, är det svårt att komma framåt. Men om den som varit otrogen istället tar på sig skulden, är tydlig med att hon eller han har gjort fel, då ökar chansen för förhållandet att läka, säger Esther Perel. 

  Ilska, sorg och förtvivlan är naturliga känslor i otrohetens spår. Tvivel, problem med tillit, oförmåga att lita på sin partner likaså. Därför är det viktigt att den som varit otrogen verkligen visar att han ­eller hon vill stanna kvar i förhållandet. 

  – Det räcker inte att den som varit otrogen säger "jag lovar att inte göra om det". Han ­eller hon måste visa i handling att han eller hon kommer att stanna, vill stanna och verkligen bryr sig om partnern och förhållandet. 

  För en otrohet är smärtsam. Den du litade på allra mest, den som alltid skulle stå där vid din sida, har svikit dig och har varit intim med någon annan. Klart att det gör ont. 

  – I det första, akuta stadiet, råder jag ofta paren att inte fatta några som helst beslut kring själva förhållandet. Då är allt för tumultartat för att man ska kunna se klart på situationen, säger Esther Perel. 

  Det kinesiska ordet för "kris" står för både fara och möjlighet, påpekar Esther Perel och menar att det efter en otrohet går att skapa en bättre relation än tidigare. Foto: Magnus Selander

  Flera år att bli trygg

  Under tiden närmast efter det att otroheten uppdagats ligger den största delen av ansvaret för att reparera skadan hos den som varit otrogen. Lyssna, visa ånger, ta emot partnerns smärta och ilska. Bekräfta, men också försöka återställa förtroendet.

  – Det kan ta flera år att återfå förtroendet, och min erfarenhet är att den som varit otrogen har ett stort ansvar för att få sin partner att känna sig trygg igen. 

  Samtidigt har den som blivit bedragen också ett ansvar. Man måste inte älta allt in absurdum. Ingen mår bättre av att frossa i smärtsamma detaljer. Dessutom, ibland kan det finnas orsaker som gör otroheten begriplig, åtminstone när de värsta känslostormarna har lagt sig. 

  – Det är en part som väljer att vara otrogen. Men oftast är bägge parter ansvariga. Det finns till exempel par som helt slutat prata med eller röra vid varandra, säger Esther Perel. 

  Hon rekommenderar att man ska ta in en person utifrån i arbetet med att återställa relationen. Det kan nämligen hjälpa mycket att få en utomståendes synpunkter, oavsett om det handlar om en klok vän eller en terapeut. 

  Kan bli bättre än innan

  För många innebär det en skam att ha blivit bedragen. Kanske får man en känsla av att "alla andra vetat". Man kan också få en känsla av att omgivningen dömer en om man väljer att stanna kvar i förhållandet. 

  – Vänner kan vara snabba med att kritisera den som bedragit, och det är inte alltid den formen av stöd man behöver. Det kan snarare stjälpa och öka känslan av ensamhet, säger Esther Perel. 

  När krisen är passerad gäller det att ta ställning till om man vill försöka reparera förhållandet. Vill man gå in i en "ny" relation med varandra istället för med andra?

  – Naturligtvis önskar man inte att ens partner hade ­varit otrogen, men om det väl inträffar, då måste man välja hur man ska förhålla sig till det inträffade. Och faktum är att det kan vara fröet till en ny och bättre tillvaro tillsammans, ­säger Esther Perel. 

  Det finns nämligen en sannolikhet att en otrohetskris, om den hanteras med respekt och varsamhet, kan få ett par att inse hur mycket de faktiskt betyder för varandra. Genom att jobba målmedvetet för att reparera relationen finns det chans att man gemensamt definierar saker som tidigare skavt. Man börjar prata med varandra på ett annat och mer ärligt sätt än tidigare och man visar mer ömhet. För en del kan till och med en otrohet vara ett sätt att hitta tillbaka till ett levande samliv. 

  – Rädslan att förlora varand­ra blir ett slags drivmedel, där bägge parter anstränger sig på ett annat sätt än tidigare. 

  Första hjälpen efter otrohet

  Fatta inga beslut om förhållandet i början.

  För att återfå förtroendet är det viktigt att den som bedragit är tydlig med sin ånger och att förhållandet är viktigt för honom eller henne. 

  Ta in hjälp utifrån. 

  Om ni vill försöka fortsätta tillsammans: Visa att förhållandet spelar roll för er båda, även om ni är osäkra på om ni kan rädda det. 

  Prata, prata, prata om det som skett och era känslor. Här har den som bedragit ett ansvar att lyssna när det behövs. 

  Prata också om er dröm om en gemensam framtid. 

  Gör roliga, spännande saker tillsammans för att bygga upp nya gemensamma minnen. 

  Källa: Esther Perel

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!