Därför blir camping allt mer populärt bland svenskarna

Svenskar är ett naturälskande folk. Och allt fler väljer camping som sitt sommarnöje. Det som lockar är äventyr, vackra vyer, lugn och ro – och frihet.

Siffrorna talar sitt tydliga språk: De senaste tio åren har det totala antalet gästnätter på Sveriges campingplatser ökat med två miljoner för att 2017 vara nästan 16 miljoner. Och under sommarmånaderna är nästan varannan person som betalar för att sova någon annanstans än hemma, en campare.

– Campingen har ökat stabilt under många år. Ökningen ligger på mellan en och fem procent årligen. Sveriges största semesterboende är att campa, säger Martin Juhos, kommunikationschef för branschorganisationen Svensk Camping, SCR.

– Det som lockar, enligt våra gäster, är frihetskänslan, det kommer på första plats som anledning. Campingplatser ligger ju mitt i naturen och är ett optimalt val för den som vill ha en aktiv semester med vandring och fiske, till exempel.

Lena Tovseth är 48 år och sjukpensionär i Eskilstuna. Hon började sin campingkarriär för 26 år sedan, med dåvarande maken. De åkte på husvagnssemester med före detta svärföräldrarna och Lena “blev såld”. Det var känslan av frihet som avgjorde för hennes del. 

– Det låter kanske knäppt, men att bara ta på sig en morgonrock och gå ut för att fika är befriande, så gör man inte i stan. 

– Sedan är man mitt i naturen. När man kommer ut på morgonen så står det en hare eller igelkott utanför. Man får se naturens växlingar mellan årstider lite närmare. 

Utrymmet kräver hänsyn

Nu är hon administratör för en grupp campingentusiaster på Facebook: Husvagns- och Camping Fantasterna, som har drygt 10 000 medlemmar.

– Jag tycker om att träffa människor och är en föreningsmänniska, förklarar Lena.

Men som allt annat i livet så har även camping sina utmaningar, som att hämta vatten till sin husvagn och att det blir kallt om gasolen som värmer vagnen, tar slut. 

– Det kan vara 14 grader när man vaknar då, beskriver Lena, som inte låter sig avskräckas. 

Hon har vad hon beskriver som en “bra vagn”, med dubbelsäng och våningssäng där man kan bo fyra personer – om man visar varandra hänsyn eftersom utrymmet ändå är så litet. Mat lagar hon i servicebyggnaden för att slippa stekos. Där finns även dusch och toa. 

Det blir en hel del grillande på sommaren. Men inte så mycket som man tror om man kollar campingprogram på tv, som Böda camping eller Gone camping.

– Det är inte party jämt och ständigt som man kan tro om man tittar på de programmen, utan vanlig vardag också, konstaterar Lena. 

Den utan grill, öl eller vin eller något märkvärdigt på tallriken.

Många har fördomar

En bra campingplats tar inte betalt för varmvattnet när man duschar eller diskar, enligt Lena. 

– Jag är sjukpensionär och har inte råd med så mycket. Man får vända på kronorna. Men genom att campa kan man ha en bra semester ändå. 

Husvagnen står hos en bekant för en billig peng när den inte används. Alla har ju inte egen tomt att ställa den på. 

– Många förstår inte att man tycker det är kul att campa. De tänker på folk som skrålar “Man ska ha husvagn” och går omkring i träningsoverall. Den bilden stämmer inte. Däremot så är Foppatofflor en bra grej som ingår i “camping-kitet”. Blir de smutsiga är de bara att skölja av. 

Martin Juhos vid SCR kan se flera trender inom camping. Andelen husbilar ökar, de senaste åren med totalt 40 procent. De utländska gästerna blir allt fler. Liksom antalet barnfamiljer som väljer att tillbringa sin semester på en campingplats. Och att den aktiva semestern ökar.

– Det finns förutfattade meningar om camping, som att det förknippas med en obekväm semester av dem som aldrig provat på, men man kan bo femstjärnigt även på en campingplats, säger Martin Juhos. 

Det behöver inte vara spartanskt om man inte vill:

– En del campingplatser är som resorter (liknar hotellanläggningar) med restauranger, pool, barnaktiviteter och kvällsunderhållning, man behöver inte lämna området om man inte vill, beskriver Martin Juhos vidare. 

Lätt att vara spontan

Ett bevis på det ökade intresset är att många campingplatser numera är fullbelagda. Ett annat att inte främst 60-plussare köper husbil, som tidigare var fallet, utan även barn­familjer och yngre personer som vill ha en mobil fritid och spontant kunna åka iväg en helg för att exempelvis cykla i ett naturskönt eller utmanande område, berättar han vidare. 

– Det kostar runt en tvåhundring att ta in på en campingplats, och det är bra mycket billigare än ett hotellrum. Men: att köpa husvagn eller husbil kostar ju en del. Jag tror inte det är pengarna som avgör att man väljer camping, utan friheten, att man är rörlig och kan flytta på sig om det är dåligt väder eller platsen inte är som du hade tänkt dig, säger Anders Wallsten, chefredaktör för tidningen Allt om husvagn och camping.

Eller så vill man ha en aktiv semester och besöka flera olika platser. Anders Wallsten tänker att Svensson reser till Kreta varje år, medan camparen använder husvagnen eller husbilen till att förverkliga sina fritidsintressen. Någon kanske vill ligga på stranden, andra fiska eller gå på museer. Något som går att kombinera, bara man är överens från början om vad man önskar få ut av sin ledighet, funderar han. 

Allemansrätten ger frihet

Det behöver inte bara vara semester det handlar om. Campa kan man göra året runt, det kan vara en livsstil som inte kostar så mycket (det finns många möjligheter att hyra såväl husvagn som husbil för den som inte vill köpa).

– Camping ger möjlighet att komma bort från stress och tristess i vardagen. Man kan ta sitt campingfordon, ställa sig vid en sjö och bara njuta av tystnaden och lugnet. I Sverige har vi ju allemansrätt som säger att man i stort sett kan stå var man vill i ett dygn, enligt Anders Wallsten. 

5 smarta tips för campingturen

1. Foppatofflor. De är bekväma, enkla att ta på och perfekta i alla väder.

2. Vin-, öl- och konservöppnare. Så att du kan äta och dricka det du tagit med.

3. Engångsartiklar. För lata dagar då du inte känner för att diska efter en hel måltid.

4. Hammare. Om du ska sätta upp tält eller förtält, att banka med en träsko är jobbigt.

5. Tändare. Nödvändigt för att tända gasol­grillen ute eller spisen inne i husvagnen.

Källa: Lena Tovseth

Så bor vi på camping

69 % husvagn

15 % stuga

11 % husbil

5 % tält

Källa: SCR, en branschorganisation för Sveriges camping- och stugföretagare. 2017

Länen med flest gästnätter på camping

1 Västra Götaland3 014 518
(Västkusten, med residensstad Göteborg, reds anm) 

2 Kalmar/Öland 1 750 170

3. Halland 1 509 974 

4. Skåne 1 206 017 

5. Dalarna 1 018 942 

6. Värmland    818 217 

7. Norrbotten      794 335 

8. Västerbotten     664 297 

9. Stockholm       663 142 

10. Jämtland Härjedalen    562 035

Källa: SCR, en branschorganisation för Sveriges camping- och stugföretagare. 2017

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top