• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Björn Rosengren skäms inte för sina miljoner

  Han har en skulptur av sig själv i lyxvillans trädgård. Här berättar S-profilen Björn Rosengren om pengarna, skandalerna
  och den planerade spontaniteten.

  Björn Rosengren skäms inte för sina miljoner
  Björn Rosengren i sitt eget paradis, villan med sjötomt i Saltsjöbaden. Foto: Peter Jönsson

  Björn Rosengren kom hem från Kuba dagen innan vi ses. Hemresan tog 16 timmar och inkluderade två mellanlandningar, men han ser fräsch och pigg ut. Han säger att han somnar bara han hör ljudet av ett flygplan, dessutom har han flugit bekvämt i business class. 

  Han visar runt i sin vackra 31-miljoners-villa som omnämns i en artikel på temat "S-topparnas miljonärsliv efter politiken" i Expressen. Vinkällare, kostymerna på rad i garderoben, strålande utsikt över fjärden, konst på väggarna och skulpturer i trädgården. 

  – Vi sitter väl vid vattnet, föreslår han. 

  Här finns bastun, de två stolarna innanför glasfönstret, och bryggan varifrån Björn Rosengren badar naken varje dag under sommarhalvåret. 

  Känner du värdegemenskap här i Saltsjöbaden?

  – Nej, det kan jag inte påstå. Jag umgås inte med grannarna. Jag pratar med dem som bor i husen intill, det är allt. Men jag tycker om den här platsen. Jag har alltid drömt om att bo vid havet. Det här är mitt paradis. 

  Huset var ett impulsköp. Han köpte det med möbler och allt. Han frågade inte ens hustrun innan han slog till. Han hade på känn att hon inte skulle gilla huset, och mycket riktigt – Helena är inte särskilt förtjust. Hon tillbringar mest tid i familjens andra hus, som ligger i Strängnäs, där hon har nära till barn, mamma och vänner. 

  Björn Rosengren dukar fram kaffe och te och bjuder på hustruns nybakade bullar. Henne talar han varmt om. "Hon är mycket klokare än jag", och han konstaterar att hon är en icke-materialist som handlar sina kläder på H&M. Dessutom är hon en estet, säger han. Tillsammans hade de tänkt bygga upp en verksamhet kring två färgaffärer – en i Arboga, en i Strängnäs. Det visade sig dock vara svårare än de hade föreställt sig. Den ena affären sålde de efter bara ett år, den andra vill han sälja nu. Den har gått med förlust, och det retar honom. Han vill inte göra dåliga affärer, även om han numera har råd.

  Nästa sida: Vad tror du dina gamla väljare tycker om din nya livsstil?>>

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!