Nu blir det hårdare passregler

Från och med den 15 april kommer det att bli hårdare regler vad det gäller pass. Den viktigaste förändringen är att du under en femårsperiod högst kan ta ut 3 pass. Reglerna införs för att minska missbruket av pass.

Efter alla oroligheter runt om i världen med organiserad bottslighet och terrorism, så har riksdagen röstat igenom en lagändring som skärper reglerna kring pass. På så sätt hoppas man kunna minska antalet svenska pass som används för olagliga resor runt om i världen. Svenska pass är hårdvaluta, då de ger tillträde till 176 länder i världen utan visum. Det är näst bäst i världen efter Tyskland. 

Lagändringen innhehåller flera nyheter, men den viktigaste är att en svensk medborgare endast kan hämta ut tre pass under en period på fem år. Det gäller alltså att inte tappa bort sina värdehandlingar. 

En annan viktig förändring är att de tillfälliga passen som förutom att vara tidsbegränsade även bara kommer att gälla till det aktuella land de är sökta för. 

Giltighetstiden för pass till barn under tolv år sänks också från fem till tre år. Barnpass har varit lätta att misbruka då barns utseenden förändras snabbt. 

Läs mer här

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top