De fyra kriterierna för inköp av utländskt kött är ambitiösa och den viktigaste orsaken till att man tagit beslutet är att användningen äventyrar en effektiv sjukvård med allt fler fall av antibiotikaresistens.
Det många uppfödare gör utomlands är att ge antibiotika i förebyggande syfte, i stället för att ge anpassat när ett djur eller ett djurbestånd är sjuka. I Sverige är det förbjudet att rutinmässigt ge antibiotika.
Kriterierna gäller kött som säljs under det egna märket (oftast kött som säljs färskt inplatstat, men även annat). Svensk Dagligvaruhandel skriver också att de strävar efter att påverka sina leverantörer av annat kött att också följa kriterierna.
Här nere kan ni läsa kriterierna.
1. Antibiotika ska inte användas i tillväxtbefrämjande syfte.
2. Antibiotika får endast användas efter ordination av veterinär.
3. Utförlig dokumentation av all användning av antibiotika, inklusive via foder och vatten. Ansvarig veterinär ska regelbundet gå igenom och signera dokumentationen.
4. Om antibiotika återkommande används till alla djur i en viss ålderskategori ska skälen för detta dokumenteras, utredning ska genomföras av veterinär och ett åtgärdsprogram för att motverka hälsoproblemen ska tas fram och tillämpas.