• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så botar du ditt telefonberoende

  Smarta telefoner är  beroendeframkallande och kan innebära hälsorisker. Nu kommer motreaktioner.

  Så botar du ditt telefonberoende
  Phone stacking - stapla telefonerna och umgås med varandra istället.

  Rädslan för att inte vara anträffbar och uppkopplad har välsignats med ett eget begrepp – nomofobi. Ordet är förstås bildat av förledet "no mobile".
  Smarta telefoner är så beroendeframkallande att de borde märkas med varningstext, menar den brittiske psykologen Zaheer Hussain vid Derby-universitetet. Enligt hans studie uppgav hela 25 procent av användarna att mobilen påverkar deras relationer till familj och vänner negativt, eftersom de upptar så mycket tid. 13 procent klassades som beroende och bedömdes ha utvecklat ett narcissistiskt beteende tack vare all tid på sociala medier.

  Obehagligt utan mobil

  En annan brittisk undersökning visade att 54 procent av alla människor känner sig oroliga när de inte har tillgång till sin mobil – något som också bekräftats av en amerikansk studie. Där lät forskarna 200 studenter lösa ordpussel sam­tidigt som man mätte deras puls och blodtryck. Mitt i testet tog forskarna ifrån student-erna deras telefoner, under förespegling att dessa störde mätutrustningen, och la dem en bit bort i rummet. Man ringde också till några av telefonerna och lät ett antal signaler gå fram. Forskarna kunde då konstatera att deltagarnas blodtryck och puls gick upp.
  Dessutom rapporterade studenterna själva efteråt att situationen att vara utan telefon gjort dem oroliga och obehagliga till mods.

  Motrörelse

  Men frågan är om inte en motrörelse är på gång. Fler och fler människor verkar skaffa sig strategier för att göra sig mindre beroende av mobilen. Tidningen New York Times har intervjuat Mindy Weiss, en av stans mest exklusiva festfixare, som berättar att telefonförbud blir allt vanligare på kändispartyn.
  Mobilpolicyn skrivs ut redan på inbjudningskortet och på själva festen markeras en tydlig zon, i stil med en rökruta, där mobilen i nödfall kan få användas. För som en annan av de intervjuade förklarar: "Offentlig mobiltelefonanvändning har nått en ociviliserad febertopp, så nu är det chicare att låta bli. Att inte vara anträffbar dygnet runt är ett uttryck för lyx."

   

  Av Oskar Ekman

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!