Christinas novell vinnare av barncancerfondens tävling

Med sin novell om sonen Lucas kamp mot cancern vann Christina Myrdhén Barncancerfondens novelltävling.Läs Christinas novell.

Christina Myrdhén

Ålder: 38 år.
Bor: I Göteborg.
Familj: Ensamstående.
Yrke: Ekonomi på ett rederiföretag.

Barncancerdagen

Fredagen den 15 februari är internationella barncancerdagen. Syftet med dagen är att uppmärksamma cancerdrabbade barn och ungdomar världen över, sprida information om barncancer till allmänheten och att samla in pengar till barncancerforskning. På Barncancerfondens hemsida finns mer information om vad som händer under dagen.

Christinas novell vinnare av barncancerfondens tävling
Christina Myhrdén
Christina Myhrdén skrev en novell om sin son Lucas som gick bort i cancer för fyra år sedan. Foto: Anna-Lena Lundqvist

Christina Myrdhén har alltid tyckt om att uttrycka sig i skrift men tidigare har hon valt att hålla sitt skrivande för sig själv. Det var inte förrän hon för knappt ett år sedan började blogga som andra fick ta del av hennes texter. Att hon skulle delta i Barncancerfondens novelltävling var därför ingen självklarhet utan det var hennes kusin som tipsade henne och tyckte att hon skulle ställa upp. Efter mycket funderande och ett sting av besvikelse för att hon aldrig trodde att hon skulle kunna bli färdig i tid bestämde sig Christina för att ändå ge det ett försök.

Journalerna hjälpte
Hon offrade sin sista semestervecka och satte sig ner för att skriva.   
– Ibland tänkte jag att det måste vara något fel på mig. Ute sken solen och där satt jag och grävde ner mig i journaler, säger hon.
Traven med journaler var nästan en decimeter hög, och för första gången gick hon igenom ett flertal av dem mer noggrant. Det är nu snart fyra år sedan sonen Lucas gick bort men minnena från den tiden är lika tydliga. Med hjälp av journalerna kom stunderna på sjukhuset och känslorna tillbaka, och Christina Myrdhén kunde bearbeta dem än en gång.
– Emellanåt fick jag gå där-ifrån och gråta, och vissa saker kunde jag inte ens skriva, säger hon.

Har kunnat släppa taget
Men trots att det var jobbigt har skrivandet av novellen betytt mycket för Christina. Genom att sätta ord på allt hon gick igenom tillsammans med Lucas kunde hon tillåta sig själv att släppa taget än mer. Novellen har även blivit viktig för personer i hennes omgivning. Innan höll Christina mycket för sig själv, nästan omedvetet, men i och med att hon själv tog steget att dela med sig öppnade det upp för andra att prata om Lucas och hans sjukdomstid.

Blandade känslor
Att hon skulle vinna hade dock Christina ingen tanke på när hon skickade in sitt bidrag, hon var mest nöjd med att ha gjort det. När beskedet kom blev därför hon oerhört glad och förvånad. 
– Men visst blev det blandade känslor, eftersom det ändå är en sorg bakom allting och för att det är ens barn man skriver om, säger hon.
Att någon uppmärksammade hennes text var självklart smickrande men hon ställde sig även frågan, får man lov att vara glad? Ända sedan Lucas dog har hon haft svårt att unna sig att må bra. Samtidigt påpekar hon att livet går vidare. Man måste tillåta sig själv att vara lycklig och för henne har det varit viktigt att hitta något hon brinner för.


Jag behövde bekräftelse

Och det har Christina Myrdhén gjort. Länge har hon pratat om att skriva en bok och nu har hon bestämt sig för att äntligen göra slag i saken. I vår har hon planer på att börja en skrivarkurs, något som vinsten i novelltävlingen har gett henne mod och självförtroende till.  
– Jag behövde nog få bekräftelse, och att jag vann gjorde att jag faktiskt kände att jag kan göra det här.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top